IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания издаде първото разрешение за проучване на шистов газ

Местните власти в община Фредериксхавн разрешиха на Total да извърши сондажи

10:32 | 27.06.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Дания издаде първото разрешение за проучване на шистов газ

Датската община Фредериксхавн разреши на френската енергийна компания Total да извършва проучвания за шистов газ в района, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Това е първият лиценз за проучване за находища от неконвенционални въглеводороди, издаден в Дания, отбелязва медията.

Решението на местните власти беше посрещнато с гняв от местните жители. Граждани излязоха на мащабни протести пред общината заради опасения от замърсяване на питейната вода и унищожаване на околната среда като цяло.

Местните жители са подали сигнал и до министъра на климата и енергетиката Расмус Хелвег Петерсен. Той обаче подчертава, че решението е взето изцяло от местните власти, които си носят и отговорността, а заради реакцията му се очаква, че държавната администрация вероятно няма да заеме обща позиция по въпроса със сондажите за шистов газ.

Дебатът за проучването и добива на шистов газ тече от няколко години в целия Европейски съюз (ЕС), посочва изданието. Дискусиите се засилиха заради ескалиращото напрежение между Европа и Русия, което застрашава енергийната сигурност на доста европейски държави.

Кметът на Фредериксхавн коментира, че общината не е давала разрешение за добив на шистов газ чрез фракинг (т. нар. хидравлично разбиване на скалите). Той пояснява, че ако бъдат открити залежи на шистов газ с експлоатационни възможности, той ще бъде добиван по щадящ околната среда метод. Ако такъв не съществува, въобще няма да се добива шистов газ, подчертава кметът.

Дания разполага със значителни запаси от газ и нефт в Северно море и е 32-ят в света нетен износител на петрол. Същевременно страната е известна и с мерките си за опазване на околната среда. Вятърната енергия например задоволява 30% от търсенето на енергия в страната, а до 2050 г. Копенхаген очаква, че ще премахне напълно зависимостта си от изкопаемите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
..."Той пояснява, че ако бъдат открити залежи на шистов газ с експлоатационни възможности, той ще бъде добиван по щадящ околната среда метод. Ако такъв не съществува, въобще няма да се добива шистов газ, подчертава кметът."Възможност за добив по щадящ начин съществува но, фирмите си вярват, че са хванали бОга за рОга и ги мързи да попитат. Мислят си но, фактите говорят вместо тях: И в момента, всяка дупка е сама за себе си и достига до САМО едно вясто /зона/, в която, я има я-не, каквото са търсили. Затова, сигурно, често подминават находища от едно-друго или трето за милиарди......и имат претенции да са Голямата Работа.СМЯХ, СМЯХ, СМЯХ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
"Това е първият лиценз за проучване за находища от неконвенционални въглеводороди, издаден в Дания, отбелязва медията."Нелепо.Въглеводородите са същите. Неконвенционални са методите за проучване и добив и, с напън по линия на здравия разум, може да впишем находищата. Щото там конвенциите НЕ ПРЕДАТ, там, под земята, или има, или няма газ а човешките конвенции на Господ са му през......ПРАВИЛНО: ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА.Накратко, драскачи, "преводачи" и друга объркана публика идея нямат, какво пишат но, иначе, искат уважение.Питам се, на какво отгоре да им го дам и защо, за Бога, да им вярвам, щом не са си дали труд за пукнат грош ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още