IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли време златото да заблести като инвестиция убежище?

Ценният метал поскъпна след сривовете китайските фондови пазари през седмицата

14:12 | 09.01.16 г. 61
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на спадовете на глобалните фондови пазари анализаторите започват да си задават въпроса дали не е дошло време златото да заблести като сигурна инвестиция, посочва CNBC.

„Със срива на пазарите, ескалиращото напрежение между Саудитска Арабия и Иран, продължаващия конфликт в Сирия, твърденията на Северна Корея, че изпробва водородна бомба, жълтият метал изглежда се стабилизира“, казва Марк Чандлър от BBH. 

„Доброто представяне на златото на фона на слабия апетит за риск може да привлече инвеститорски интерес“, смята Джони Тевес, стратег в UBS.

“Цената на златото се държи над средното ниво за последните 50 дни въпреки по-силния долар, подкрепена от ниската доходност по американските държавни облигации и слабото търсене”, посочва тя в доклад, публикуван през седмицата.

Поскъпването на златото последва втория срив за седмицата на китайските пазари. В четвъртък борсовата търговия в Поднебесната империя продължи на практика 15 минути, тъй като основният индекс се понижи със 7%, след което беше прекъсната. Това повлече надолу и останалите азиатски индекси, както и по-късно европейските измерители.

От RBC Capital Markets прогнозират, че златото ще се търгува межди 1 050 и 1 200 долара за тройунция тази година, със средна цена от 1 150 долара за тройунция. „Както беше през 2004 г. Очакваме златото да поведе възстановяването при суровините“, казва Стивън Уокър от RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
БГ е тъпанаска история и в нищо такова не може да се инвестира.Да вземем напр. среброто - едно сребърно кюлче от 250 гр. струва 360 лв. (или поне толкова исат за него), и в същото време го изкупуват за 216 лв., което си е направо обирджийство и висша форма на тъпанарска дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Всичко е много относително - препоръките са не само в злато да се инвестира, а някъде около 5% от портфолиото да бъдат в злато. Другите пари къде ще се инвестират - в това е въпросът. Значи златото е за тези, дето могат да дишат бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 7 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Надявам се че си учил малко математика. Я кажи с колко лева е паднало златото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 12
Учителя
преди 8 години
Цената на златото падна от близо 2000$ преди 5 години на 1100 днес...за какви хартийки ми говориш!? Който е заложил на златото е изгорял яко...например таварищ Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 8 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Немога да ви разбера повечето коментари. Какво спорите?Който си харесва хартия като $, Евро, Емека или Милде да си държи състоянието в това. Който харесва да му тежи джоба да си купува стотинки.С едното можеш да си избършеш д.упето по всяка време, а с другото да хванеш мускулна тресна на краката от носене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 3
Venislav
преди 8 години
Те ако бомбите почнат да летят то и този с житото и водата ще стане жертва на този който дойде с калашника и макарова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 8 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Разбира се SS-23 е напълно прав - в дългосрочен аспект всички сме мъртви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 11
SS-23
преди 8 години
Изключително интересно ми е да чета теми, свързани със златото! :)) Във всички тях се наблюдава явлението (къде явно, къде между редовете) - "купувайте злато", "златото е инвестиция", златото е "убежище", "златото гони 5 хилки", "бъдещето е във златото", "златото е решението" , "златото е ценно ... щото е злато" ... и т.н. .... А никой не си дава сметка (поне не го показва), че "утре" Ким Чен Ун като пусне водородната бомба, :))) този дето има скътан един хамбар със жито и една цистерна с вода, няма да ги даде на тоя със златото и за един вагон със злато... то няма да струва нищо, защото "ценностите" вече ще са други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Преди около 2год. проф. Владко Панайотов показа електр.кола с горивна клетка от злато и платина тоест само за това може да е полезно златото и оня ден показа начин за улавяне на СО2 от ТЕЦ - http://bnt.bg/part-of-show/promenite-v-klimata-imame-li-strategiyaВ общи линии съм съгласен с теб ,че със златото се спекулира но тъй като Русия и Китай купиха много на по-високи цени мисля ,че няма да скочи цената в близките години ако инфлацията се движи нормално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 11 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Дали златото в момента е надценено или подценено разбрах преди Коледа, когато поисках да купя за подарък две сребърни монети. Оказа се, че не само златото, а и среброто не е в наличност, а трябва да се запиша за доставка. Отказах се и купих нещо друго.И така, май и златото и среброто е скрито под тезгяха и не се продава съвсем свободно. Странното при това положение е, защо цената му не се покачва за да се изравни търсенето с предлагането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още