IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак последва С. Арабия и сви износните цени, петролът удари 68-месечно дъно

BNP Paribas, UBS и Credit Suisse пък последваха Morgan Stanley и също понижиха очакванията си за цените на "черното злато" за 2015 и 2016 г.

09:07 | 09.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ирак последва С. Арабия и сви износните цени, петролът удари 68-месечно дъно

Петролът продължава пътя си надолу и във вторник, след като Ирак се присъедини към Саудитска Арабия и реши да намали износните си цени за своите азиатски и американски клиенти. Допълнителен натиск бе приложен, след като няколко големи банки последваха примера на Morgan Stanley и също понижиха прогнозните си цени, предава WBP Online.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,57 на сто до 62,59 долара за барел. Равнището е най-ниското от април 2009 г.

Междувременно стойността на брента с доставка през януари отстъпва с 0,94 на сто до 65,52 долара за барел, като тук нивото е най-ниското от май 2009 г.

Голямата новина от деня за петролните пазари бе, че Ирак – вторият по големина производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), последва Саудитска Арабия и понижи цените на суровия петрол за своите клиенти в Азия и САЩ до най-ниските нива от почти 11 години.

Същевременно главният изпълнителен директор на държавната петролна компания на Кувейт Kuwait Petroleum Corporation Низар ал-Адсани заяви, че цената на "черното злато" вероятно ще се задържи около 65 долара за барел през следващите 6-7 месеца.

Поредното засилване на долара в основните валутни двойки също повлия негативно на пазарната стойност на суровината, правейки деноминирания в американските пари актив по-малко достъпен за притежатeлите на други валути.

В понеделник Morgan Stanley понижи очакваните си цени за брента за следващата година до 70 долара за барел от досегашните 98 долара. За 2016 г. пък прогнозите са за ниво от 88 долара за барел спрямо досегашните 102 долара.

Според кредитора най-лошият сценарий предвижда поевтиняване на суровината до ниво от 43 долара за барел през второто тримесечие на следващата година.

Други инвестиционни банки, в това число BNP Paribas, UBS и Credit Suisse, също намалиха своите прогнози цени.

Към цялостната картина можем да прибавим и загрижеността за състоянието на световната икономика след поредните песимистични данни от Япония и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Arr
преди 9 години
скъп и поскъпващ долар на валутните пазари и поевтиняващ петрол в долари ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
До сега страдаха държавите вносителки на петрол, време е да поемат малко тежест и износителките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още