IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните перспективи пред шистовата революция

Ако петролът продължи да се търгува при тази ниска цена, много компании ще се откажат от шистовия газ и петрол

10:57 | 09.01.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Мрачните перспективи пред шистовата революция

Ниската цена на петрола - суровината се търгува на най-ниското си ниво за последните 11 години, както и насищането на пазара носят лоши новини за шистовите компании, пише в свой анализ Ройтерс. Доскоро секторът беше сочен като един от двигателите на растежа на щатската икономика, защото осигуриха по-евтина суровина. 

Сега фирмите в сектора приключват 2015 година с достатъчно средства , за да покрият разходите си, но нямат достатъчно пари, за да инвестират в нови проекти и разработването на нови находища.

Мрачната прогноза на анализаторите е, че ако ситуацията на петролните пазари се запази или спадът продължи, секторът ще се преструктурира, а компаниите ще започнат да се отказват от дейността си. Редица анализатори вече коментираха, че петролният картел ОПЕК умишлено пази квотите за добив, въпреки наситения с петрол пазар, за да поддържа цената ниска и така да се противопостави на шистовата революция, която се задаваше от САЩ.

Първите доказателства, че компаниите преосмислят позиците си, вече са налице - една от перспективните компании - SandRidge Energy, която беше подкрепена от милиардерът Леон Купърман и канадецът Прем Уатса, през тази седмица се отписа от New York Stock Exchange. Акциите на компанията бяха достигнали до цена от едва 0,20 долара за брой.

Цената на петрола падна под нивото от 35 долара в последната седмица. В същото време, за да бъде перспективна дейността на шистовите компании обаче, цената на суровината трябва да се движи между 50 и 60 долара за барел.

"Ще бъдем свидетели на много банкрути и преструктуриране през тази година", прогнозира Бил Костело, анализатор в Westwood Holdings Group и допълва, че малките компании в сектора нямат избор и ще трябва да преструктурират дейността си.

Големи компании като Pioneer Natural Resources пък вече обявиха, че ще увеличат собствения си капитал с 1,4 млрд. долара. Въпреки това обаче компанията няма да може да финансира бюджета си за добив на суровини само от продажбите на петрол и газ през 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Казваш бълха ги ухапала , а...ами да фалират , майн.ата им !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
The Senator
преди 8 години
Крас, дали ще има "цунами"? Сигурен ли си? Дали по-прозорливите Кукловоди не са се възползвали от омагьосаното американско съзнание и мантрата за свободна инициатива, давайки на мераклиите кураж първо да вложат, после-да разработят основните полета, за да бъдат ... изкупени по 2 за долар? Манипулация се казва, от /нека не е планетарен/ континентален мащаб. По-вероятно, когато секторът се сбръчка и изпусне парата, баш Играчите да си купят и да подарят кой на деца, кой-на внуци - по някоя и друга компанийка. Ей така, "да си имат". И, когато цените се възстановят и се изстрелят към $200/барела, да си щъкат и да трупат още повече контрол. Първо над шашавите американци а после, и над останалия свят. Всяка змия се ражда от мъничко яйце. Някои стават смоци, други-мамби, а трети-дори анаконди. Смоците са до нац.ниво, мамбите - по борсите, а анакондите душат наред. Плячка да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
The Senator
преди 8 години
Стефчо, моята информация е - черпя я от нета - че не СА държи щатите за топките, а щатите - възлови персони от кралската фамилия и свързани с нея кръгове. Просмука се преди месеци още информация, че става дума за контрабанда, внос на алкохол и други, скандални за теократичната монархия, дори много по-пикантни "прелести". Някой не бил уж устоял на разни изкушения и взела да става тя, каквато става: Послушните лобирали яко и манипулират политиката само, защото им била уж обещана персонална подкрепа и по ХХ девственици на тюрбан не на оня, ами на тоя свят. Останалото го върши религиозният фанатизъм и простотията, добити от редовното бухане с чело в пода, поне по 5 пъти всеки ден. Не се чуди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Ниската цена на петрола - суровината се търгува на най-ниското си ниво за последните 11 години, както и ***насищането на пазара*** носят лоши новини за шистовите компании----"Насищането" и "пресищането" носят лоши новини не само на шистовите компании...И в тази връзка да попитам реторично: а кой и защо допусна "пресищането" във всяка сфера на живота?!? Толкова ли не е ясно, че ако технологичното, икономическото и всякакво съвременно развитие на човечеството беше рамкирано, т.е. беше поддържано движение в "коридор" - нямаше да има никакъв срив във нищо! Ето до това води "свободният пазар" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
САЩ са едни от най-големите потребители на нефт в света и нямат нищо напротив да вземат евтино нефта на чужди държави, вместо да си намаляват собствените резерви. Загубите в шистовия сектор в САЩ са много по малки от печалбите в другите сектори от ниските цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Стефчо
преди 8 години
По-интересен е въпроса с какво С. Арабия държи за топките Щатите, че тия не могат да им въздействат по подходящ начин да намалят добива и оттам да се вдигнат цените. Това, което ми идва наум е, че големите играчи в шостовия бизнес просто използват дъмпинга на С. Арабия, за да поразчистят конкуренцията и когато това стане цените ще ударят тавана.Щото е ясно като бял ден, че цените на нефта нямат нищо общо с търсенето и предлагането, а са си жива геополитика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
крас
преди 8 години
"....компаниите ще започнат да се отказват от дейността си" т.е да ФАЛИРАТ!КАКВО ОЗНАЧАВА ФАЛИВ В СЕКТОР В КОЙТО СЕКЮРИТИЗИРАНИЯ ФИНАНСОВ ПАЗАР Е НАЛЯЛ НАД 3 трил. $ ?!Сещайте се какво ще се случи с тези ТОКСИЧНИ ипотечните облигации чиито кредитен рейтинг е опакован с клас на риска "ААА" ?!АЛЕ - ЛЕ КАКВО ФИНАНСОВО ЦУНАМИ СЕ Е ЗАДАЛО!!Това със строителния балон от 2008 ще е като детска игра със случващото се в този сектор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Срив има, и той е много сериозен. В МОМЕНТА, шистовите източници ВРЕМЕННО са натикани в ъгъла. Едва ли ще се задържи задълго ТОЗИ тренд, обаче. След всеки спад следва подем и, напреднат ли още технологиите за проучване и добив, в съчетание с растежа на търсенето, отново ще последва и растеж на шистовите компании. Два месеца само остават до едно събитие, което се очаква в три-петгодишен период да ги съживи заедно с повишаване екологичната безопасност на добива и срив в себестойността. Да не забравяме, че самите шистови нефт и газ не са нито по-добри, нито по-лоши от конвенционалните. По-скапана е технологията, с която се добиват - нещо, което ще остане в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
Разбирам ги ,че свалиха цената за да фалират Русия и защото САЩ внасят около 45% от консумираният петрол а ЕС над 80% според Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfЕстествено има странични ефекти ''За една година в САЩ фалираха или спряха работа около 1000 нефтени платформи'' - http://yphalachev.blogspot.bg/2015/12/1000.htmlИначе на мен ми харесва защото шистовият газ е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още