IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пое рязко надолу след спекулации, че ОПЕК повишава добива*

Картелът ще продължи политиката си за поддържане на добива с цел запазване на пазарния дял

19:17 | 04.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху петрола поевтиняха рязко, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви, че ще продължи политиката си за поддържане на добива с цел запазване на пазарния дял, пише CNBC.

Към 18:45 часа контрактите върху петрола сорт Брент поевтиняха с 47 цента, или с 1,1%, до 43,47 долара за барел. Това се случва, след като тази седмица цената се срина до 42,43 долара за барел, за да се доближи до близо 6,5-годишното дъно, достигнато през август.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с достаква през януари изгубиха 89 цента, или 2,1% от цената си, до 40,19 долара за барел. По-рано дори за кратко прекоси границата от 40 долара за барел.

Пазарите очакваха ОПЕК да се придържа към дългогодишната си политика въпреки натиска от по-бедните членове на картела за намаляване на производството, за да може цената на петрола да се стабилизира.

По време на пресконференция в рамките на срещата на ОПЕК във Виена президентът й Емануел Ибе Качикву коментира, че групата приема подход на изчакване. Картелът ще се срещне отново на 2 юни 2016 г., за да преосмисли политиката.

Той каза, че членовете на ОПЕК могат да поддържат балансирани нива на текущите добиви. Целта, която се коментираше по време на срещата, бе за 30 млн. барела дневно.

Източници от ОПЕК коментираха по-рано пред Ройтерс, че организацията се е съгласила да увеличи целта до 31,5 млн. барела дневно, което на практика е официално установяване на текущите нива. Но в официалното становище не се посочва цел за производството.

ОПЕК ще запази производството на сегашните нива и ще се въздържа от поставянето на официална цел, пише в тази връзка Bloomberg.

През ноември предлагането в ОПЕК нарасна до 31,77 барела на ден от 31,64 млн. през октомври, сочат данни на Ройтерс, базирани на информация от петролни компании, транспортни фирми, ОПЕК и консултанти.

Данните на Bloomberg показват, че през всеки от последните 18 месеца ОПЕК е изпомвал над целта от 30 млн. барела нефт на ден.

От страна на търсенето е много вероятно Китай да удвои стратегическите си запаси от суров петрол догодина, възползвайки се от над 60-процентния срив в цената на петрола от юни 2014 г. насам. Очаква се Пекин да добави 70-90 млн. барела суров петрол към резервите си, издава анкета, проведена от Ройтерс.

* Информацията е актуална към 18:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още