IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, подкрепен от понижение в резервите в САЩ и от по-слаб долар

Администрацията за енергийна информация обяви по-малък спад в петролните запаси от очакваното

09:44 | 23.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в четвъртък, подкрепен от понижение в резервите в САЩ и от по-слаб долар в деня на британския референдум, съобщава WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,73% до 49,49 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгува с ръст от 0,76% до 50,26 долара за барел към 9:20 часа българско време.

Ден по-рано и двата сорта финишираха със спад от 1,5%, след като Администрацията за енергийна информация обяви, че резервите в САЩ се понижават с 917 хил. барела дневно през седмицата до 17 юни. Това е пето поредно седмично понижение, но е по-малко от очакванията, които бяха за спад от 1,3 милиона барела.

Във вторник Американският петролен институт обяви голямо понижение през съответната седмица – 5,2 милиона барела.

Докладът на правителствената администрация също показа, че запасите от бензин нарастват с 627 хил. на фона на прогнози за спад от 687 хил. барела. Другите дестилирани продукти се увеличават със 151 хил. барела, което е под очакванията за ръст от 501 хил. барела през седмицата до 17 юни.

В четвъртък доларовият индекс се понижи с около 0,3% и насърчи търсенето на суровината, тъй като петролът става по-евтин за притежателите на други валути.

„Положителните нагласи на пазара на суровини продължават да подкрепят цените. Но ръстът остава ограничен, тъй като инвеститорите очакват резултатите от референдума във Великобритания“, посочват анализаторите от австралийската банка ANZ.

Яснота за това дали британците подкрепят излизане от Европейския съюз, или не, ще има в малките часове в петък.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още