IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ребалансирането на пазара стабилизира цените на петрола

Краткосрочната ценова подкрепа идва от САЩ, където ураганът "Нейт" удари и производството

09:01 | 10.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола останаха стабилни във вторник, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви, че има ясни признаци, че пазарът се е ребалансирал, а производството в САЩ остава ограничено след урагана „Нейт“, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент, поскъпнаха със 7 цента, или с 0,1%, до 55,86 долара за барел. Тези върху американския лек суров петрол се търгуваха на цена от 49,66 долара за барел, или повишение от 0,16%, към 8:10 часа българско време.

Петролният пазар реагира позитивно на коментарите на ОПЕК, че пазарът е ребалансиран след години на свръхпредлагане. „Има ясни доказателства, че пазарът е ребалансиран“, заяви генералният секретар на организацията Мохамед Баркиндо в понеделник, цитиран от Ройтерс.

ОПЕК предприе мерки за намаляване на производството и справяне със свръхпредлагането до края на годината. Съкращенията в производството започнаха през януари и ще продължат до края на март 2018 г. В момента текат разговори за удължаване на този срок, но все още не е взето официално решение за това.

Според JP Morgan опасенията, че споразумението няма да се спазва през последното тримесечие на годината, вече изглеждат неоснователни. В същото време по-силният икономически растеж дава възможност за удължаване на сегашната сделка с още девет месеца.

Банката също така каза, че политическите спорове между САЩ и Иран могат да доведат до повишаване на цените на петрола.

Краткосрочната ценова подкрепа идва именно от Съединените щати, където 85% от производството на петрол в Мексиканския залив, или 1,49 млн. барела на ден, беше прекратено след урагана „Нейт“. Петролните компании евакуираха персонала си и затвориха платформите, разположени в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още