IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания проправя пътя за добива на шистов газ

Британското правителство предлага данъчни облекчения за фирмите, които проучват за шистов газ, както и облекчения на териториалното планиране

18:54 | 28.07.14 г. 4
Великобритания проправя пътя за добива на шистов газ

Великобритания проправя пътя за добива на шистов газ и петрол като по-евтин и сигурен източник на енергия, съобщава Bloomberg.

Министерството на енергетиката и изменението на климата обяви насоки за сондажите, според които около половината от територията на страната ще бъде свободна за проучвания. Защитени обаче ще бъдат райони с изключителна природна красота, национални паркове и райони, които попадат в списъка на световното културно наследство.

“Шистовият газ има потенциала да ни предостави по-голяма енергийна сигурност, работни места и растеж", коментира министърът на бизнеса и енергията Мат Ханкок в изявление. “Ние обаче трябва да действаме внимателно и да сведем до минимум рисковете”, допълва той.

Британското правителство предлага и данъчни облекчения за фирмите, които е проучват за шистов газ, за да се съдейства за по-бързото започване на добив. Лондон обещава да облекчи и правилата за териториално планиране.

В една област, разположена в северната част на Англия например, се предполага, че има запаси от шистов газ, които да задоволят вътрешното потребление за почти половин век.

Властите във Великобритания обаче трябва да вземат предвид непопулярността на добива на шистов газ. Технологията “хидравлично разбиване”, която изпомпва вода, пясък и химикали под високо налягане, за да се освободи газа от шистовите скали, може да доведе до недостиг на вода в някои части на страната и да причини спад на цените на жилищата, според нов доклад на Британския институт за здраве и околна среда.

Основните опасения са свързани с вероятността от замърсяване на  подпочвените води.

Миналата година протести в регион южно от Лондон спряха проучвателните работи на Cuadrilla. Миналата седмица беше отхвърлено заявление от Celtique Energie също заради възражения от страна на обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Бедните британци, като няма какво да правят са принудени да добиват шистов газ, но богатите българи могат да си позволят лукса да не се занимават с шистовия газ! Кога ли ще догонят британците България за да може и те да постъпват толкова умно като българите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
deant
преди 9 години
Няколко дупки и целия остров може да потъне, като пробита гемия;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
KMETA
преди 9 години
Супер !!! Сега остана само да надупчат Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още