IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP обяви форсмажорни обстоятелства заради взрива на Баку-Джейхан

Възможно е компанията да не изпълни част от своите задължения по експортните си контракти

12:20 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
BP обяви форсмажорни обстоятелства заради взрива на Баку-Джейхан

Британската петролна компания ВР обяви форсмажорни обстоятелства във връзка с взрива и последвалия пожар вчера вечерта в турски участък на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, съобщава Wall Street Journal.

Това означава, че е възможно компанията да не изпълни част от своите задължения по експортните си контракти. От ВР също така смятат, че от петролопровода през Турция незаконно е изземван петрол.

Засега не е известна причината за взрива, но към момента най-разпространената версия е, че е възможно петролопроводът умишлено да е взривен от кюрдски сепаратисти, както и те самите твърдят.

По петролопровода Баку-Джейхан преминават на денонощие 1 млн. барела гориво, което представлява около 1% от световните доставки на петрол. Оператор на проекта е компанията Botas, в която ВР притежава 30%.

Руски медии пък съобщават, че във връзка с бушуващия второ денонощие пожар на петролопровода вследствие на взрива все още е прекратено транспортирането на петрол до турското средиземноморско пристанище Джейхан, откъдето горивото се доставя с танкери в Европа.

Тъй като взривът е станал в пуста местност, жертви и странични разрушения няма. Пламъци и гъст дим продължават да се издигат на 50 м височина и съществува известна опасност да бъде засегнат намиращия се на 20 м от петролопровода газопровод.

На мястото на инцидента се намират пожарникари и отряд със специална техника. Ремонтът и съответно възстановяването на транспортирането на петрол по всяка вероятност ще започнат едва след окончателното спиране на пожара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още