IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нефтеният разлив на BP расте, може да се наложи военна намеса

Акциите на петролната компания поевтиняха с над 7%

21:37 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нефтеният разлив на BP расте, може да се наложи военна намеса

Акциите на петролната компания British Petroleum поевтиняха с повече от 7% на Лондонската фондова борса днес, след като петролният разлив от нейна платформа в Мексиканския залив продължи да расте бързо. Това породи страхове, че може да се наложи намеса на военните в САЩ, за да се предотврати екологична катастрофа.

От петролната компания заявиха, че почистването на разлива ще струва милиони долари на ден, но цифрата може да нарасне драстично, ако петролът достигне сушата, предаде BBC.

Петролната компания разкри днес, че количеството на изтеклия петрол е пет пъти повече от очакваното. Миналата седмица петролната платформа на British Petroleum Deepwater Horizon избухна, след което потъна, причинявайки изтичането на петрол в залива.

Експертните оценки показват, че около 5 хил. барела петрол изтичат в Мексиканския залив всеки ден, което се оказа пет пъти повече от очакваното.

Нефтеният разлив формира петно с размери от около 74 хил. кв. км и се намира на около 80 км разстояние от бреговете на Луизиана.

По-рано тази седмица British Petroleum заяви, че нетната й печалба за първите три месеца на годината е се е удвоила спрямо миналата година до 5,6 млрд. долара (3,6 млрд. лири).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още