IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложение на АПИ ще дава информация за трафика и задръствания в реално време

Софтуерът е безплатен и може да се ползва от мобилни телефони, таблети и персонални или преносими компютри

17:20 | 30.09.15 г.
<p>
	<em>Илюстрация: АПИ</em></p>

Илюстрация: АПИ

Нов софтуер на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) - LIMA, ще предоставя актуална информация за трафика по републиканската пътна мрежа в реално време.

Софтуерът ще дава актуална информация за състоянието на пътищата, за това дали има затворени участъци за ремонт или поради инциденти, както и за състоянието им през зимния сезон, обясни регионалният министър Лиляна Павлова при представянето на електронната информационна система днес.

Софтуерът е напълно безплатен и може да се ползва от мобилни телефони, таблети и персонални или преносими компютри, уточняват от пресцентъра на регионалното министерство.

"Вече имаме интерактивна база данни и свързаност между МРРБ, АПИ, 28-те областни пътни управления и гражданите на територията на цялата страна", каза Павлова и допълни, че системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 хил. км, така и за още 20 хил. км общински участъци. Така базата данни ще дава достъп до информация за всички 40 хил. км пътища, подчерта тя.

Следваща крачка в развитието на системата ще бъде осигуряването на връзка между нея и тази на Спешната помощ, като част от реформата в здравеопазването, допълни Павлова.

При „тапи“ по пътищата приложението ще дава автоматично информация за това за колко време става преминаването и кои са обходните маршрути.

Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по магистралите и пътищата първи, втори и трети клас, в отделните области и в цялата страна. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статут на пътните участъци и съоръжения и др.

LIMA се реализира по проект на АПИ, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на договора е близо 902 хил. лв. с ДДС. Разработчик на софтуерния продукт, след проведена процедура по ЗОП, е „Декарт“ ООД, посочват от пътната агенция.

Приложението LIMA може да бъде изтеглено оттук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още