IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple сключва партньорство с най-голямата китайска услуга за плащания

През миналата година обемът на мобилните трансакции в Китай скочи с 318% до 1,58 трлн. долара

16:38 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Apple сключва партньорство с най-голямата китайска услуга за плащания

Американският технологичен концерн Apple сключи договор с UnionPay, най-голямата услуга за плащания на Китай. Потребителите сега ще могат да ползват своите идентификационни данни от Apple, за да плащат с акаунтите си в услуги като iTunes и App Store за игри, програми или дигитални медии.

UnionPay е обединение на банките, които имат право да издават карти в Китай и е под строгия контрол от страна на Централната банка на Китай. Същевременно той е и единственият доставчик на кредитни карти в Китай. Досега компанията е издала повече от 4,5 милиарда карти и има офиси във всички китайски градове.

„Възможността да се купуват приложения с карти на UnionPay и да се извършват трансакции бе една от най-търсените от нашите клиенти в Китай функции", се цитира в прессъобщение на Apple вицепрезидента на компанията за интернет софтуера и услугите Еди Кю. „Китай вече е вторият по големина пазар за нас по отношение на свалените приложения, а сега ние предоставяме на потребителите си невероятно удобен начин да си купят любимите си приложения с едно докосване на пръста".

Съобщението за новата услуга е интересно и в контекста на новата услуга за мобилни разплащания на Apple Apple Pay, пред която сега се отваря дългосрочна възможност за проникване на най-големия пазар на смартфони в световен мащаб. В САЩ плащането с iPhone е възможно в магазините от миналия месец.

Като цяло Китай е третият по големина пазар за Apple, след САЩ и обобщената в тримесечните отчети като един регион Европа. През четвъртото тримесечие, което приключи през септември, Apple отчита приходи от 29,8 млрд. долара в Китай, което представлява 16% от общите приходи.

Като алтернативна опция Apple може да сключи споразумение и с китайския концерн за електронна търговия Alibaba, който разполага с услуга за мобилни плащания с името Alipay с около 300 млн. потребители. Джак Ма, един от основателите на Alibaba, обяви в края на октомври, че е „много би се радвал да проведе“ разговор с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук за партньорство при платежните услуги. 

През миналата година обемът на мобилните трансакции в Китай скочи с 318% до 9,64 трлн. юана (1,58 трлн. долара). Мобилните плащания през 2013 г. формират 3% от всички безкасови плащания в страната, тъй като все повече китайци предпочитат да плащат с мобилните си устройства.

Компанията за търговия на дребно Whole Foods съобщи миналата седмица, че вече е регистрирала 150 000 трансакции, платени с Apple Pay в рамките на 17 дни след пускането на платежната услуга. Това се равнява на около 1 процент от всички трансакции на водещата верига за биопродукти с около 300 магазина Тези цифри изглеждат още по-впечатляващо, тъй като Apple Pay може да се използва засега само с най-новото поколение iPhone.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още