IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Vivacom продължават да растат, но не и коригираната печалба

Телекомът се радва на 21% ръст на инвестициите като процент от общите приходи

14:47 | 14.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският мобилен оператор Vivacom отчита 4% ръст на общите приходи за деветте месеца, приключили на 30 септември, но коригираната ѝ печалба (EBITDA) се понижава със 7 на сто спрямо същия период на миналата година, сочат данни от отчета на компанията.

Приходите на Vivacom за деветмесечието са достигнали 650 млн. лева в сравнение с 624 млн. лева преди година. От своя страна EBITDA се свива до 240 млн. лева, което е със 17,7 млн. лева по-малко спрямо същия период на 2015.

Отчетът на компанията показва, че коригираната печалба на Vivacom се свива с 10% през деветмесечието до 229 млн. лева спрямо година по-рано. Същевременно тази на НУРТС отбелязва огромен скок с 587% до 11 млн. лева.

От телекомуникационната компания посочват, че продължава позитивната тенденция за увеличаване на пазарния дял от приходите от мобилни услуги, като в края на отчетния период той достига 28%. Към края на септември тази година компанията осигурява 3 139 000 мобилни услуги, а 85 на сто от тях са със срочен абонаментен план.

Същевременно продължава ръстът на дела на приходите от мобилен интернет в общите приходи от мобилни услуги. През третото тримесечие той вече е 32%, докато година по-рано беше 27%. Това се дължи на разширяването на покритието на 4G мрежата на телекома, която е достъпна за над 75 на сто от населението на страната, допълват от компанията.

През деветмесечието Vivacom е увеличила броя на абонатите на своя фиксиран интернет. Те са 442 хил. спрямо същия период на 2015 г. Почти половината потребители ползват оптичната мрежа на компанията, което е със 7 процентни пункта повече спрямо същия период на миналата година.

41% от общо 404 хил. абонати на платена телевизия на телекома гледат интерактивна телевизия (IPTV), а това е с 5% повече спрямо същия период на 2015 г.

Vivacom се радва на сериозен ръст на инвестициите като процент от общите приходи – 21%. За сранвние преди година те бяха 16%. За деветте месеца телекомът е инвестирал 151 млн. лева спрямо 104 млн. лева година по-рано. От компанията посочват, че продължават дългосрочната политика за инвестиции. През последните 5 години сумата, която Vivacom е инвестирала, надхвърля 850 млн. лева.

Телекомуникационният оператор дава заявка, че ще продължи да развива своята технологична инфраструктура, като ще продължат активните инвестиции в развитието на 4G мрежата ѝ и на нейната оптична мрежа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ejko
преди 7 години
Инвестор, поправете си цифрите в статията, моля; би трябвало цитираните суми да са в хил. лв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още