IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурен интерес към интернет бизнеса на Yahoo

Потенциални купувачи са InterActive Corp., Verizon, News Corp. и фондове за дялово финансиране, смята WSJ

09:35 | 03.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Бурен интерес към интернет бизнеса на Yahoo

Няколко потенциални ухажорa може да наддават за основния интернет бизнес на Yahoo Inc., като те варират от медийни и телекомуникационни гиганти до фирми за дялово инвестиране, докато компанията претегля опциите си и решава дали да пусне бизнеса си за продажба, пише The Wall Street Journal. 

Сред компаниите, които вероятно ще изследват възможността за сделка, са Verizon Communications Inc. и IAC / InterActive Corp. на магната Бари Дилър, цитира вестникът хора, запознати с въпроса. Сред другите, които могат да проявят интерес към сделка с Yahoo, са News Corp., собственик на The Wall Street Journal, и издателят на списания Time Inc. Частната компания за дялови инвестиции TPG Capital също е заинтересована от медийния бизнес на Yahoo, смята източник, запознат с въпроса.

Говорител на Yahoo отказва да коментира темата. 

Въпреки кризата, в която Yahoo изпадна, потенциалните купувачи ще бъдат привлечени от способността на компанията да привлече повече от 200 милиона посетители месечно в САЩ всеки месец. За фирмите за дялово инвестиране предимство може да представлява фактът, че правейки Yahoo частна компания, това може да позволи драстично преструктуриране, което би било по-трудно на публичните пазари. Една компания за дялово финансиране би могла например да реши да „издои“ паричния поток на Yahoo, докато съкращава инвестициите.

Бордът на Yahoo Inc. ще решава по време на срещата си тази седмица за някои значителни стратегически опции, съобщи The Wall Street Journal във вторник, включително продажба на основната дейност и дали да продължи с разделянето на дела си в гиганта в китайската електронна търговия Alibaba Group, който в момента е на стойност повече от 30 милиарда долара.

Yahoo може да реши да не продава основната си дейност. Браян Уизър, анализатор в Pivotal Research Group, заяви в свое изследване във вторник, че оценява бизнеса на около 1,9 милиарда долара, без да взема под внимание парите в кеш. Друг анализатор, Юсеф Скуели от Cantor Fitzgerald, оценява дела на 3,9 милиарда долара, без да включва парите в брой.

И двете оценки може да са по-високи от това, което в момента получават инвеститорите на компанията, на фона на стойността на дяловете в Alibaba и Yahoo Japan. Анализаторът на SunTrust Робът Пек заяви, че може да има редица логични купувачи за бизнеса, включително Verizon, AT&T Inc., Comcast Corp., Walt Disney Co. и News Corp.

Разбира се, новият собственик на основния бизнес на Yahoo ще срещне и проблеми. Традиционната сила на компанията - продажбите на дисплейна реклама на важни рекламодатели, залинява с всяка изминала година. Концернът, някога първа спирка за много брандове, решили да инвестират онлайн, сега е засенчен от Facebook Inc. и Google Inc. Очаква се Yahoo да държи 4,4% от оценявания на 58,12 млрд. долара дигитален онлайн пазар в САЩ през 2015 г. по данни на eMarketer. Година по-рано този дял е бил 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още