IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google увеличава значително приходите и печалбата

Добрият рекламен бизнес се отплаща на Alphabet с общ скок на приходите с 20% и на печалбата с 27%

09:12 | 28.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силата на Google в интернет бизнеса се отплати на компанията майка Alphabet през изминалото тримесечие, след като тя отчете значителен ръст на приходите и печалбата. Приходите скачат на годишна база с 20% до 22,45 млрд. долара, обяви Alphabet след края на борсовата сесия в четвъртък. Печалбата пък се повишава с 27 на сто до 5,06 млрд. долара. Цифрите бяха над очакванията на анализаторите и в разширената търговия цената на акциите скочи с 0,85%, предава Ройтерс.

Рекламните приходи на Google остават от критична важност за бизнеса на Alphabet, те скачат с 18 на сто до 19,8 млрд. долара. Както и досега Google печели повечето си пари с кликове върху реклами в областта на интернет търсенето. 

При това обаче приходите на клик продължават да спадат с разширяването на пазарното присъствие на смартфоните, тъй като рекламният инвентар на мобилни устройства е по-евтин заради обичайните разпродажби на търг.

Засега Google успява винаги да компенсира това с по-висок брой на кликванията. През изминалото тримесечие, приключило на 30 септември, средните приходи на клик спадат на годишна база с 11 на сто, но броят на кликовете скача с една трета. 

За целия концерн важи следното - Google печели парите с интернет бизнеса си и операционната система Android, докато останалата част на Alphabet има високи разходи и ниски приходи. Приходите от останалите области извън Google скачат от 141 до 197 млн. долара на годишна база и отчитат оперативна загуба от 865 млн. долара, което все пак е подобрение спрямо 980 млн. долара през предишната година.

Финансовият директор Рут Порат за пореден път заяви, че ще следи стриктно разходите в другите поделения. Сред тях има някои, които дори още не представляват бизнес, като например разработването на софтуер за автономни коли или доставки с дрони. Същевременно обаче има и такива, които са вече на пазара, като например Nest или Google Fiber.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още