IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan е жертва на огромна хакерска атака

Киберпрестъпниците са откраднали лични данни за 83 млн. клиенти на банката

09:39 | 03.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се разходите за защитни мерки на банката да достигнат около 250 млн. долара за 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се разходите за защитни мерки на банката да достигнат около 250 млн. долара за 2014 г. Снимка: Ройтерс

Американската банка JP Morgan признава, че е станала жертва на мащабна хакерска атака. Около 76 млн. домакинства и 7 млн. малки предприятия са били засегнати от нарушението на сигурността на данните, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни на банката.

Откраднати са били клиентски данни като имена, адреси, телефонни номера и имейл адреси. Засега обаче няма доказателства за кражба на по-важна информация като например номера на сметки, пароли или номера на социалните осигуровки на клиентите. Освен това няма регистрирани случаи на измами на клиенти във връзка с инцидента.

„Вашите пари в JPMorgan Chase са на безопасно място", се казва в съобщението до клиентите. В сътрудничество с полицията сега банката разследва кибератаката. 

Според финансовата институция тя е била насочена само към потребителите на уеб сайтовете Chase.com и JPMorganOnline, както и на мобилните приложения ChaseMobile и JPMorgan ChaseMobile. Атаката е била открита още в средата на август, уязвимостите са съществували от юни.

Междувременно дупката в сигурността е обаче идентифицирана и затворена. Проблемните сметки са били деактивирани, а също така са били сменени и паролите на всеки ИТ специалист, увери банката. Все още не е ясно дали JP Morgan знае кой стои зад хакерската атака. През лятото стана ясно, че ФБР подозира  руски хакери за източването на данни от банката. 

Подробностите за атаката, оповестени в специален документ до властите, се появяват в момент, в който доверието на потребителите към дигиталните операции на корпоративна Америка е вече доста разклатено. Target, Home Depot и редица други търговци на дребно станаха жертва на подобни атаки. През миналата година в Target  бе компрометирана информацията за 40 млн. картодържатели и 70 млн. други клиенти на Target, докато атака над Home Depot през септември засегна държателите на 56 милиона карти, припомня New York Times.

Но за разлика от търговците на дребно, JPMorgan, като най-голяма банка в страната, разполага с финансова информация в своите компютърни системи, която отива отвъд информацията за кредитните карти на клиентите и потенциално включва още по-лични данни.

"Ние мигрирахме в голяма степен нашата икономика към компютърните мрежи, тъй като те са по-бързи и по-ефективни, но всичко това си има и странични ефекти”, казва Дан Камински, изследовател, който работи като учен в охранителната компания White Ops.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Е има си хас да не са руски.... :) ей тея *** предпочитат да запалят света, ама мира да нема. Сега се чудят ква идиотщина да измислят после да имат оправдание за загубите и да прибарат и последния грош на простосмъртните. Ей тва еврейското племе няма равни по простотии и скалъпване на интригиИ как па не бяха китайски или индииски хакери ..... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още