IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден старт за Disney+

От началото си преди 2 месеца приложението е изтеглено 41 млн. пъти от App Store и Google Play и е генерирало приходи за близо 100 млн. долара

10:51 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/CHRISTIAN MONTERROSA</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/CHRISTIAN MONTERROSA

 

Новата услуга за поточно предаване на видео съдържание на Disney – Disney+, която е насочена към семействата, осъществи рекорден старт. От началото си преди два месеца приложението е изтеглено 41 милиона пъти от App Store и Google Play и е генерирало приходи за близо 100 милиона долара, показва проучване на Sensor Tower.

През последното тримесечие на 2019 г. Disney+ беше приложението, което се е изтегляло най-често, повече от 30 милиона пъти от средата на ноември до края на декември - това е два пъти по-често от следващия конкурент Tiktok.

В App Store Disney+ надминава Youtube и Tiktok, след като Youtube заемаше челната позиция в последните четири тримесечия, предава Bloomberg.

Инвеститорите в Disney отпразнуваха доклада на SensorTower във вторник, изпращайки цената на акциите с 2% нагоре до 146,72 долара за брой на борсата в Ню Йорк. Все пак данните не са изчерпателни. Те изключват много от устройствата, които зрителите използват, за да гледат Disney+ - като Roku, игрални конзоли или Amazon Fire TV - което означава, че тази статистика улавя само част от приходите, които Disney генерира от стрийминг.

С цена от 7 долара на месец Disney+ е залог, че компанията може да привлече до 90 милиона абонати по целия свят за пет години. Тя разчита до голяма степен на оригиналното програмиране, насочено към съществуваща фенска база, като „Мандалорианецът“ – новият сериал на Walt Disney и Lucasfilm, базиран върху света на „Междузвездни войни“, както и на богата библиотека от минали хитове на Disney.

Въпреки че марката на Disney е мощна, Disney+ се възползва също така и от времевия момент на старта си. За разлика от Netflix, който трябваше стабилно да си намери място на американския стрийминг пазар, потребителите вече са готови и желаят да изпробват нови приложения за стрийминг. Новото приложение също стартира навреме преди празничния сезон, когато хората имат повече време, което да  прекарат с приложения и игри за забавление. Освен това Disney+ стартира с няколко промоции за подпомагане на инсталациите, включително една с Verizon, която предлага една година безплатно гледане, друга с Google, която дава три безплатни месеца на собствениците на Chromebook и пакет с отстъпка за Disney+, ESPN+ и Hulu за 12,99 долара на месец.

Disney+ се възползва от старта си в няколко страни, за разлика от началния старт на HBO Now. Но дори и да измерваме само САЩ, приложението събра 34,3 милиона изтегляния и 81,5 милиона долара. Около 85% от изтеглянията са в страната, а останалата част е в Канада, Австралия, Нова Зеландия и Холандия.

Netflix Inc. остава доминиращата платена платформа за стрийминг, със 150 милиона абонати в световен мащаб. И е трудно да сравним успеха на Disney+ с първите дни на Netflix и други дългогодишни услуги като Hulu, защото навремето те проправяха пътя на една нова индустрия.

„Netflix и Hulu трябваше да усетят пазара в ранните си дни, коригирайки стратегиите си във времето“, казва Sensor Tower в публикация в блога. „Disney+ успя да използва наученото на своите предшественици, за да постигне успех още в началото“.

Така се оказва, че през четвъртото тримесечие Disney+ е генерирала 16% от всички приходи от платен видео стрийминг в САЩ - впечатляващ подвиг, тъй като стартира едва в средата на ноември. Също така забележително е, че приложението е успяло да достигне до 71% от пиковите приходи на Netflix през декември.

Освен това 30-те милиона инсталации на Disney+ в САЩ са повече от тези на Hulu и Amazon Prime Video през цялата 2019 година.

Въпреки че при стартирането приложението веднага грабна 34% от изтеглянията през тримесечието за такива услуги, Sensor Tower отбелязва, че изтеглянията за други подобни приложения все пак са нараснали с 12,5% на тримесечна база и с 4,7% спрямо предходната година. Това може да означава, че Disney+ не канибализира други приложения на поточния пазар, а разширява пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още