IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Tinder с по-ниска цена на акциите за IPO-то oт очакваното

Match Group може да набере 400 млн. долара и да бъде оценен на 4,2 млрд. долара

11:54 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Приложението за запознанства&nbsp;Tinder. Снимка:&nbsp;Match Group</p>

Приложението за запознанства Tinder. Снимка: Match Group

Разработчикът на онлайн приложенията за запознанства Tinder, OkCupid и др. - Match Group, е определил цена на акциите при първичното си публично предлагане в ниския край на диапазона, очаквайки да набере 400 млн. долара, твърди запознат с темата източник пред Ройтерс. Така Match Group може да бъде оценен на около 4,2 милиарда долара, включително дълга.

Компанията, собственост на InterActiveCorp (IAC) на медийния магнат Бари Дилър, разработи онлайн сайтове за запознанства, които работят добре на смартфони, привличайки заети млади професионалисти, които са силно желана от рекламодателите целева група.

Match е оценил IPO-то си на 12 долара за акция, докато индикативният диапазон бе в границите на 12 до 14 долара, заявява източникът, помолил да бъде неназован. Ройтерс не е успяла да получи коментар от говорител на Match Group. 

И след първичното предлагане  IAC възнамерява да запази контрол в Match, като задържи над 80% от акциите.

Подробностите за публичното предлагане дойдоха в сряда, същия ден, в който и компанията за мобилни плащания Square Inc оцени своето IPO на 243,5 млн. долара, сериозна отстъпка от първоначалните планове, демонстрирайки, че дори и някои от най-горещите имена в сектора на технологиите изпитват трудности на IPO пазара предвид нестабилността на глобалната търговия.

Някои очаквани с нетърпение листвания, като на веригата за луксозни стоки Neiman Marcus Group Inc и на оператора на супермаркети Albertsons Companies, бяха отложени с поне два месеца. При други IPO-та, като при това на компанията за разплащания First Data Corp, станахме свидетели на сериозни отстъпки, коментира агенцията. 

Match Group е генерирала за първите девет месеца на годината приходи в размер на около 753 млн. долара, което е ръст от 16 на сто спрямо същия период на миналата година. Печалбата за същия период възлиза на около 85 млн. долара – почти с 15 на сто под тази година по-рано.

През юли разработчикът плати 575 млн. долара за сайта за уговаряне на срещи PlentyOfFish. По-рано придоби и OkCupid, Meetic и Twoo.

Match.com има 59 млн. месечно активни потребители. Броят на месечните потребители се е увеличавал от 2011 г. с 60 на сто годишно. Освен това компанията има 4,7 млн. плащащи клиенти, като от 2011 г. техният брой скача годишно с 23 на сто.

IAC прибягва към IPO-то, за да улесни изплащането на своя дълг. То ще помогне на компанията и да разграничи Match Group от неориентираните към сайтове за запознанства бизнеси на IAC, сред които са видео сайтът Vimeo и хумористичният College Humor.

Очаква се акциите на базираната в Далас Match Group да започнат търговия в четвъртък на NASDAQ с кода MTCH.

JPMorgan Chase & Co, Allen & Co LLC и Bank of America Merrill Lynch са поематели на емисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още