IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети българин получава висше образование извън страната

Най-предпочитаните специалности от родните кандидат-студенти са мениджмънт и маркетинг

16:57 | 10.05.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че голяма част от българите искат да следват предимно в Европа (Великобритания) и Северна Америка (САЩ), едва около една трета от тях действително учи извън страната, показва изготвено от организатора на изложения за бизнес образование Advent Group проучване. 
 

Голям дял от завършващите средно образование - 65% търсят възможност за образование извън страната, но в крайна сметка 60% остават да следват у нас. Интересна тенденция е, че по-младите се насочват към Западна Европа, а по-опитните към САЩ.

Резултатите от изследването показват, че най-желаната дестинация за следване на българите е Европа, като 60,87% от анкетираните ни сънародници са се насочили към европейски университети.  

От образование в Северна Америка се интересуват 13,04% от бъдещите студенти, 8,7% се насочват към Австралия, 8,7% - към страни от Близия изток, а 4,3% предпочитат Южна Америка, като същият дял хора биха заминали за Азия.


Най-предпочитаните специалности от родните кандидат-студенти са мениджмънт и маркетинг, но в световен мащаб комуникациите отстъпват на точните науки и математиката.
 

Българите имат по-реалистични очаквания от студентите зад граница по отношение на придобитите умения вследствие на степента MBA, въпреки че те отчитат по-високи нива на теоретични знания и по-малко практически умения, що се отнася до магистратурите.
 

„Българската образователна система разчита на теорията, но на Запад студентите се обучават като професионалисти, които с една крачка пристъпват от класната стая в работния офис. Разбира се, с изключение на този немаловажен фактор, българското образование не отстъпва по нищо на западното“, коментира Илиана Бобова, мениджър „Консултантски услуги“ в Advent Group.

Изследването показва още, че над половината от сънародниците ни остават да работят там, където са звършили, а всеки втори от тези, които смятат да се върнат, не го прави.

В сравнение със света повечето българи заемат начални и изпълнителни позиции, като по-малко са назначаваните на средни и високи мениджърски позиции.

Проучването е изготвено сред 2000 души от 70 държави, сред които и България, като над 50% са кандидат-студенти, изявили желание да получат бизнес образование.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ти какво завърши навън...сигур ша да си ценен кадър .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Ньееее, за вас цйганйеросите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
vv1969
преди 7 години
"Проучването е изготвено сред 2000 души от 70 държави, сред които и България". Нещо е сбъркано в това изречение. То означава че на една държава се падат около 30 души. Ни мисля че 30 българи са достатъчни за да се правят изводи, според мен трябва да се анкетират поне няколко хиляди българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
**** - ц.иганьероса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
еееми "супер" тука имаше няква статия преди време на няква кокошка, че и трябвали образовани кадри. Еми да ходи да ги прибере от чужбината, защото образованите кадри въртят икономиката, а не Гошо *** н а дет продава царевица на плажа той няма да измисли нищо и няма да си купи луксозен апартамент, а те у нас са мноо вървежни (ама само тука у статиите) иначе немаше да им треат тея образовани кадри на българските "титани у икономиката" ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Ако допуснем, че в Бг хората над 18г. са 6 млн, то от заглавието следва, че имаме 2 млн студенти в чужбина :) Ако пък от тези 6 млн. махнем 2.5 млн пенсионери, остават едни 3.5 млн, а от тях 2 млн с висше и то чужбинско.Направо си е брало лайката. Само Веселина явно е пропуснала да намаже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Абе имам доста приятели, които са се образовали в чужбина... извода ми е: и тук и там ти набиват едни и същи тъпотии в главата, разликата е, че там е доста по-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още