IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Пикасо може да постави рекорд на търг

Аукционната къща Christie's оценява творбата на 140 млн. долара

14:27 | 11.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Картина на Пабло Пикасо може да постави рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството, пише CNN.

Шедьовърът „Жените от Алжир (Версия 'О')“ ще бъде предложена на търг на Christie's, който ще се проведе на 11-и май в Ню Йорк.

Аукционната къща оценява творбата на 140 млн. долара, въпреки че най-известните картини на Пикасо се търсят много и обикновено се продават на много по-високи цени.

Творбата е центърът на обявената продажба на съвременно изкуство, на която ще бъдат предложени произведения на стойност 2,5 млрд. долара, твърди Филип Хофман, главен изпълнителен директор на Fine Art Fund Group, компания, занимаваща се с инвестиции в изкуство.

„Всички колекционери на изкуство по света ще бъдат или на телефоните, или на търга“, коментира той. „Това е една прекрасна творба на Пикасо. Тя е много голяма и внушителна. Ще бъде ключова за някой голям колекционер“.

Най-скъпо продаваната на търг творба до момента е триптихът на Франсис Бейкън „Три студии за Лушън Фройд“, която достигна 142 млн. долара през 2013 г. Серията от три портрета се очакваше да бъде продадена за 85 млн. долара.

„Жените от Алжир (Версия 'О')“ е продадена на търг през 1997 г. за 31,9 млн. долара. След това картината е била обект на частни продажби, но Christie's твърди, че сегашните ѝ собственици държат да запазят анонимността си.

"Може да се каже, че това е може би най-важната картина на Пикасо, която ще остане в частни ръце“, твърди Оливър Камю, заместник-председател на Christie's, отговарящ за импресионистичното и модерно изкуство.

Пикасо рисува платното през 1955 г. в знак на почит към своя приятел и съперник Анри Матис, френски импресионист, който почива през 1954 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
crazy_moni
преди 8 години
Ама какви са тея пари дето се въртят в световен мащаб- картини за 140, диаманти за 30, все едно стотинки се дават ...и всичко това на фона на цялата бедност по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още