IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изолират третата по големина иранска банка

Целта на щатското финансово министерство е да прекъсне достъпа на Иран до финанси

23:04 | 23.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
САЩ изолират третата по големина иранска банка

Непосредствено след като ЕС наложи безпрецедентно петролно ембарго срещу Иран, САЩ наложиха допълнителни санкции. Засегната в този случай е третата по големина иранска банка, Bank Tejarat, предаде Ройтерс. С това решение Вашингтон се стреми да направи още по-труден достъпа на Техеран до световната финансова система.

Заради ядрния спор с Техеран САЩ започват наказателни действия срещу 23 финансови институции, свързани с Иран, заяви днес щатското финансово министерство. Сред тях са и най-големите държавни банки в страната.

Финансовите институции с връзки с Bank Tejarat сега са заплашени да загубят своя достъп до американската финансова система, самата Tejarat е вкарана в "черния списък". 

„Днешните мерки срещу Bank Tejarat са насочени срещу един от последните достъпи на Иран до международната финансова система", каза главният секретар на министерството на финансите Дейвид Коен.

По-рано днес стана ясно, че външните министри на държавите-членки от ЕС са се споразумели да забранят вноса на петрол и петролни продукти от Иран от 1 юли.  Забраната на вноса на ирански петрол е част от мерките, с които ЕС цели да намали притока на средства към Техеран и ядрената програма на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Благодаря че характеризира метафоричното ми изказване. Смятам че смисъла му ти е ясен въпреки допуснатите грешки =]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
Изключително *** си. Иранците не са араби, а перси, тоест индоевропейски етнос.А американците имат предостатъчно собствени петролни запаси, да не говорим, че самолетоносачите им се задвижват с енергия от атомни реактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
Тия араби ако имаха малко повече акъл, за толкоз години износ на петрол до сега да си бяха построили всичко от което имат нужда и да си бяха обучили специалисти. И щяха те да налагат забрани за износ на петрол към сащ и европа. И щяха да са си много добре а европа и сащ щяха да се топлят на дърва и да караме колелета. А американските самолетоносачи да се движат на дървени въглища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още