IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Henkel би прогнозите с помощта на развиващите се пазари

Западна Европа тежи на резултатите на повечето компании за производство на потребителски стоки

12:47 | 01.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Henkel би прогнозите с помощта на развиващите се пазари

Германската компания за потребителски стоки Henkel би прогнозите на анализаторите с отчета си за второто тримесечие на годината благодарение на засилени продажби на развиващите се пазари. Те са успели да неутрализират проблемите, предизвикани от лошите икономически условия в Западна Европа, пише Bloomberg.

Изчистената печалба преди лихви и данъци е нараснала с близо 20% на годишна база през второто тримесечие до 609 млн. евро. Предварителните очаквания на анализатори, цитирани от агенцията, бяха за 592,2 млн. евро печалба.

„Очакваме, че силно волатилната среда, изпълнена с несигурност, ще се задържи на пазарите. Ефектите на дълговата и финансова криза в много държави ще продължат да бъдат сериозно предизвикателство“, коментира изпълнителният директор на Henkel Каспер Рорщед.

През второто тримесечие от Henkel са постигнали ръст на нетната печалба от 9,6 на сто на годишна база до 401 млн. евро. Това надхвърля прогнозите, които бяха за положителен резултат от 388,6 млн. евро.

Нетните дългове на компанията са били съкратени с около 40% спрямо миналата година – от 1,96 до 1,27 млрд. евро.

Продажбите са нараснали с 6,4 на сто на годишна база до 4,21 млрд. евро. В Източна Европа, Близкия Изток, Африка, Латинска Америка и Азия е постигнато увеличение от 9,3 на сто. Изчистени от ефекти, свързани с валутни разлики и придобивания, продажбите са се увеличили с 4% като цяло и с 8,1 на сто на развиващите се пазари.

Единственият регион, в който Henkel търпи спад на продажбите, е Западна Европа, където така наречените органични продажби са се свили с 0,1 на сто. В Северна Америка е постигнат ръст от 3,8 на сто, а в азиатско-тихоокеанския регион – с 4,5 на сто.

Днес акциите на Henkel губят 0,7 на сто на борсата във Франкфурт до 58,20 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още