fallback

Финландия все още се противопоставя на облекчаването на гръцкия дълг

Нито една страна от еврозоната не подкрепя това, посочва финландският премиер Юха Сипиле

13:17 | 01.08.15 г. 25

Финландия остава на позицията, че не е готова да облекчи дълговото бреме на Гърция и да ѝ опрости част от задълженията към международните кредитори, заяви пред държавната телевизия Yle премиерът на страната Юха Сипиле, цитиран от ТАСС.

"Решението на Международния валутен фонд (МВФ) да не предложи на Атина нова програма за подпомагане преди да се споразумее с ЕС не променя линията на Финландия", уточни Сипиле.

Според него опрощаването на една или друга част от сумата на гръцкия дълг не е в дневния ред. "Нито една страна от еврозоната не е тогава за това. Това бе мнението, което всички страни изказаха на обща среща. Стана ясно, че тази позиция (да се опрощават дългове – бел. ред.) не се подкрепя от никого", подчерта финландският премиер.

Той уточни, че преговорите по третия пакет от помощи току-що са започнали и има още цял месец, през който "просто трябва да се намери решение", предава БТА. 

Преди време Финландия заяви, че участието на МВФ като един от кредиторите по третия пакет е условие за нейното участие в подпомагането на Атина и се обяви против отписването на гръцките задължения. Тази седмица Фондът обяви, че няма да предлага на Гърция нова финансова помощ, докато Атина не постигне споразумение с Евросъюза.

През миналия месец кореспондентът на Yle Мария Стенрос съобщи, че финландската делегация, която участва в преговорите за дълга на Гърция, заема дори по-твърда позиция от Германия.

Тя сподели в Twitter, че финландското правителство е близо до разпадане, защото партията "Истински финландци" казват "Не" на нова спасителна програма за Гърция или заплашват с напускане на правителството. Дясната евроскептична партия "Истински финландци" е коалиционен партньор в новото правителство, сформирано през май.

Finnish government near to collapse this morning. True Finns saying NO for #Greece or leaving government.

— maria stenroos (@mariastenroos) July 11, 2015

It is confirmed: Finnish gov't won't accept a new bailout package to #Greece. #Eurogroup

— Jarno Hartikainen (@JarnoHa) July 11, 2015
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от виж още