IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: В България са нужни реформи за икономически растеж

Инвестициите у нас остават сред най-ниските в ЕС, коментира зам.-председателят на ЕК

13:56 | 05.02.16 г. 5
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: ЕК

Европа навлиза в четвърта поредна година на икономическо възстановяване, но то продължава да бъде с относително ниски темпове. Основните вътрешни и външни рискове пред растежа са политически - много важно е те да бъдат овладени чрез бързо приемане и прилагане на нужните за стабилността на ЕС решения, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, във връзка със зимната икономическа прогноза на ЕК.

По думите й всичко това важи с пълна сила и за България.

Европейската комисия потвърди прогнозата си отпреди 3 месеца за икономическия растеж у нас. Виждаме малко по-оптимистични прогнози за дефицита и дълга, което продължава тенденцията за стабилизиране на публичните финанси, отбелязва Георгиева, цитирана от Представителство на ЕК в България.

България остава страната с третия най-нисък дълг в ЕС. Той е около три пъти под средния за ЕС и еврозоната и според последните предвиждания ще е дори по-нисък, отколкото се очакваше преди 3 месеца: 29,7% от БВП през тази и 30,3% през следващата година. Същото важи и за дефицита, който остава под допустимите 3%, и спада по-бързо от заложеното през ноември – до 2,3% през тази година и 2,0% догодина.

Комисията излезе с по-оптимистични очаквания и за износа, вътрешното потребление и  заетостта, като отчете, че по-добрата събираемост на данъците вече дава положителни резултати върху стабилността на публичните финанси.

Това обаче не може да ни успокоява, защото инвестициите у нас остават сред най-ниските в ЕС, отбелязва Георгиева. В настоящата прогноза Европейската комисия дори заложи малко по-песимистични очаквания в това отношение, отколкото имаше през ноември миналата година.

Според нея това е ясен сигнал за необходимостта да се действа решително и най-сетне да бъдат осъществени дълго отлагани реформи, да се създаде доверие в съдебната система и върховенството на закона, и да се подобри цялостната бизнес среда. За по-сериозен растеж ни е нужен приток на капитали – а той зависи от фактори като доверие и предвидимост, казва още зам.-председателят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
draifuss
преди 8 години
Сталинка взе думата и каза да я карат умната.Служителите на ОФЕТО откога са на ти с икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
comet
преди 8 години
За тебе не знам, но на мен никак не ми харесва някой да ми взима (чрез данъци, такси, услуги, приватизации, ... ) поне 90% от труда ми. Предпочитам сам да решавам как да харча плодовете на труда си, но за мое съжаление мафията не ме и пита. Ако искаш да откровенничиш с негативно изказване за себе си, добре, но нямаш право да хвърляш мръсотия върху народа на страната ни, народът ни не е глупав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Реформите са много прости - -''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ ,и нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го каза : ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034и тъй като не казва ясно от къде ще дойдат парите затова пиша - забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно опред.неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Longin
преди 8 години
ГЕРБ не е в състояние да направи реформи - нито пък който и да е...българина не желае да се промения а да цоцка наготово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
comet
преди 8 години
България остава страната с третия най-нисък дълг в ЕС. Той е около три пъти под средния за ЕС и еврозоната . (разбирай изоставаме по тоз най-важен за господарите показател значи!)Много правилно мила сънародничке, у нас реформи трябват подобни на тея като в САЩ, та нали в Европа ще ставаме Европейски Щати, имаш бъдеще моме, Сорос не случайно теб подкрепя за ООН. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още