fallback

Опит за преврат в Турция*

В страната е въведено военно положение и комендантски час, според медийни спекулации Ердоган пътува към Германия

23:23 | 15.07.16 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

 Снимка: Ройтерс

При опит за военен преврат в южната на България съседна страна Турция (член на НАТО) бе въведено военно положение и комендантски час.

В съобщение на нова организация, съставена от военни, се казва, че те са завзели властта, за да защитят демокрацията и човешките права. Текстът представлява електронно съобщение и е цитирано от турски телевизионни агенции. „Всички международни отношения на страната ще бъдат съхранени, а върховенството на закона е основен приоритет“, се казва в декларацията.

По-рано полицията в Истанбул затвори движението по двата моста над Босфора, предава Ройтерс, като се позовава на местни медии. Движението е забранено по Босфорския мост и по моста, кръстен на султан Мехмед Фатих, които свързват европейската и азиатската част на града. Причините за предприетите мерки не се съобщават.

Същевременно в турската столица Анкара се чува продължителна стрелба, съобщава Ройтерс, позовавайки се на телевизионния канал Press TV. Съобщава се, че над града има военни самолети и хеликоптери. Хеликоптери летят и над Истанбул.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че военни правят опит за преврат в Турция. По-късно той обаче добави, че става дума за действия на част от военните в страната, а виновните ще бъдат наказани. "Някои хора незаконно ангажираха действия извън командната верига", заяви Йълдъръм в коментари, излъчени от частния канал НТВ и цитирани от Ройтерс. 

"Правителството, избрано от народа, остава на власт. Това правителство ще си отиде само когато народът каже това", казва още турският премиер.

Всички полети от истанбулското международно летище „Ататюрк“, което стана арена на кървав атентат преди няколко седмици, са прекратени. Пред летището има военна техника.

 

SHOCKING VIDEO: Helicopter fires at ground targets in Ankara.https://t.co/lhHUhoAnnfpic.twitter.com/LK1pP9h7qH

— Breaking911 (@Breaking911) July 15, 2016

Според американския телевизионен канал NBC турският президент Реджеп Ердоган пътува към Германия, където може да поиска убежище. 

 

След обявяването на новината доларът скочи с 3,4 на сто спрямо турската лира.  

Настоящият лидер на Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган, първоначално дойде на власт като министър-председател през 2002 г. и стана първият пряко избран президент на страната през 2014 г.  Той постепенно централизира властта в президентството, което преди това имаше до голяма степен церемониална функция.
 
Ердоган ограничи силно свободата на словото и изразяването. По-голяма част от политическата му подкрепа е концентрирана в селските райони, сред консервативните и мюсюлмански райони на страната.
 

Следете всичко на живо в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от виж още