IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Южна Корея вкарва мениджър на Volkswagen в затвора

Присъдата е лишаване от свобода за година и половина заради фалшифициране на документи

16:17 | 06.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Съд в Южна Корея вкарва мениджър на Volkswagen в затвора

Мениджър на германския автомобилен концерн Volkswagen (VW) е осъден в Южна Корея на лишаване от свобода за срок от година и половина заради фалшифициране на документи за регистрация на превозни средства.

Районният съд в Сеул счита за доказано, че мениджър на VW е фалшифицирал данни за замърсяващите емисии и шума от двигателя и по този начин е нарушил екологичното законодателство.

„С това престъпление, което е причинило значителни социални и икономически щети, Volkswagen накърни доверието към своята глобална марка", заяви съдът, цитиран от Ройтерс.

От решението не става ясно какъв точно е мениджърът, като се назовава само фамилията му – Юн. Според решението той е осъден заради фалшификация на документи и нарушаване на еко законодателството.

През август Министерство на околната среда на Южна Корея спря продажбата на 80 модела на Volkswagen, Audi и Bentley и глоби местното звено на групата със 17,8 млрд. вона (14,91 млн. долара) заради подправянето на документи за емисиите и тестове на нивото на шума. 

Решението е първото в рамките на Дизелгейт, при което изпълнителен директор на автомобилния производител трябва лично да поеме вина и отговорност за манипулиране на стойността на допустимите емисии.

Прокурорите в Корея разследват и регионалния директор за Audi и Volkswagen Йоханес Тамер. Поделението на германския концерн в страната обяви, че сътрудничи напълно на властите и гледа с оптимизъм на следващите разследвания.

В САЩ областният съд в Детрой обвинява инженер на VW. Заплашват го до 5 години затвор, но присъдата още не е определена.

Припомняме, че преди повече от година базираният във Волфсбург концерн призна, че е манипулирал данните за емисиите на над 11 млн. автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Манипулирането на данните е национален спорт в света, управляван от метриките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още