fallback

Лондон ще субсидира разработването на мини атомни централи субсидии

Зараждащата се индустрия на мини атомни централи може да помогне за засилването на британското производство и износ

20:37 | 07.08.18 г.

Великобритания трябва да дава за разработка на мини атомни централи субсидии като за вятърната енергетика, сочи независимо проучване по поръчка на правителството, цитирано от Ройтерс.

Страната трябва да инвестира в нови енергийни мощности, за да замести предвидените за закриване след 2020 година централи на въглища и АЕЦ, като се стреми към производства с по-ниски въглеродни емисии, за да изпълни целите си за намаляване на парниковия ефект.

Правителството проучва дали мини атомните централи - т. нар. малки модулни реактори (ММР - small modular reactors - SMR) - могат да предложат решение дали този сектор може да засили износа след излизането на страната от ЕС.

Правителствената подкрепа за офшорните вятърни централи позволи на сектора да понижи разходите и да се намалят субсидиите.

В доклада е посочено, че зараждащата се ММР индустрия може да помогне за засилването на британското производство и износ.

Rolls Royce, която планира да произвежда ММР във Великобритания, оценява пазара за износ на около 400 милиарда британски лири (518 милиарда долара).

ММР използват съществуващи или нови ядрени технологии в много по-малки размери от съществуващите големи централи и ще бъдат в състояние да произвеждат около една десета от електричеството, произвеждано по големи мащабни проекти.

Мини централите, които могат да бъдат изградени до 2030 година според проучването, ще се произвеждат в заводи на малки части, които могат да се транспортират с камиони и шлепове до мястото, където да бъдат сглобявани много по-бързо, отколкото големите АЕЦ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 05.09.22 г.
fallback
Още от виж още