fallback

Nord Stream започна финалния етап на "Северен поток-2"

По дъното на Балгийско море са положени 1855 км от газопровода

18:40 | 26.08.19 г. 6

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за строителството на газопровода "Северен поток-2" е изпълнен на три четвърти и операторът на проекта Nord Stream 2 започна поставянето на последния участък от тръбата, съобщи самата компания, цитирана от ТАСС и БТА.

По дъното на Балтийско море в териториалните води на Русия, Финландия, Швеция и Германия са положени 1855 км от газопровода "Северен поток-2". Това са 75 процента от общата дължина на двете линии. Така Nord Stream 2 премина към полагането на финалната четвърт от газопровода, се допълва в съобщението.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 година.

Тръбопроводът ще заобиколи транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Engie, австрийската ОMV, англо-холандската Shell, германските Uniper и Wintershall, които осигуряват 50 процента от финансирането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от виж още