fallback

Помпео: Икономическата сила прави Китай по-тежко предизвикателство от СССР

Това, което се случва сега, не е Студената война 2.0, твърди държавният секретар на САЩ

20:27 | 12.08.20 г. 6
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайската глобална икономическа сила прави комунистическата страна по някакъв начин по-труден противник, отколкото Съветския съюз по време на Студената война, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео на посещение в Чехия в сряда.

Помпео призова държавите от Европа да се съберат срещу Китайската комунистическа партия (КПК), която според него използва икономическата си сила, за да упражнява влиянието си по целия свят, предава Ройтерс.

„Това, което се случва сега, не е Студената война 2.0“, каза Помпео в реч пред чешкия Сенат и добави: „Предизвикателството да се противопоставим на заплахата от ККП в някои отношения е много по-голямо.“

„ККП вече е вплетена в нашите икономики, в нашата политика, в нашите общества по начин, по който Съветският съюз никога не е бил“, заяви още Помпео.

Връзките между САЩ и Китай се влошиха бързо през тази година по редица проблеми, включително справяне с коронавируса в Пекин, производителя на телекомуникационно оборудване Huawei, териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море и китайското законодателство за Хонконг.

Посещението на Помпео в Чехия бе първата спирка от обиколката на региона за обсъждане на кибер и енергийната сигурност.

Той похвали усилията на Чешката република да установи стандарти за сигурност за развитието на 5G далекосъобщителни мрежи, след като правителственият регулатор предупреди за използването на оборудване, произведено от китайския Huawei.

Помпео и премиерът на Чехия Андрей Бабиш подписаха декларация за сигурността на 5G през май, но страната не е взела категорично решение да забрани технологията на Huawei. Чешкият президент Милош Земан, от своя страна, насърчава по-тесни връзки с Китай.

Помпео също поздрави председателя на чешкия сенат Милан Вистрчил, който посети Тайван в края на този месец, а пътуването му разгневи Китай.

Помпео каза, че на някои държави в Европа ще е необходимо повече време, „за да се събудят за заплахите“.

„Приливът се обърна (в Съединените щати), точно както виждам, че се обърна и тук, в Европа. Западът печели, не позволявайте на никого да ви казва за упадъка на Запада “, каза той.

„Ще отнеме усилията на всички нас… тук, в Прага, в Полша, в Португалия. Ние имаме задължението да говорим на нашия народ без страх. Трябва да се сблъскаме със сложни въпроси ... и трябва да го направим заедно ", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от виж още