IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Ягодин: Няма как да очакваме корелация между SOFIX и развитите пазари

Борсите в България, Унгария, Словения и Хърватска са сред най-зле представящите се в света за периода 2008-2012 г. показва справка на ПОК Доверие

14:13 | 11.04.12 г. 2
Асен Ягодин: Няма как да очакваме корелация между SOFIX и развитите пазари

”Мисля си, че няма как да очакваме движения в едната или другата посока като свързани съдове между чуждите пазари и SOFIX, тъй нашия не прилича на чуждите пазари. Това го казвам с болка. Подемът вероятно би дошъл не от инвеститор, който да налее пари в сегашния формат на пазара ни, а в нови компании”, заяви Асен Ягодин, председател на СД на БФБ-София по време на Клуб Investor.bg.

Една от темите на събитието беше защо фондовите индекси в САЩ и Западна Европа са на тригодишни рекорди, а SOFIX е близо до дъното си от последните 3 години.

”Всеки ден, на всяка борса, сигурно има място, където е подходящо да се купи, както и където да се продаде. Пенсионните фондове са тук. Със сигурност обаче е ясно, че оборотите са ниски и това поражда несигурност у чужестранните инвеститори да влагат тук. Преди години предлагах на една конференция да инвестират тук, но чуждите инвеститори искаха да вкарат поне 20 млн. евро в една компания и възможност за някакъв изход. Тези високи изисквания не могат да бъдат посрещнати от местната борса", заяви Мирослав Маринов от ПОК Доверие

Мирослав Маринов представи данни, че за периода 2008-2012 г. сме най-зле в класацията на фондовите индекси в САЩ и Европа заедно с тези в Словения, Хърватска и Унгария. Спадът при нас е с 33%.

„Глобално погледнато, средата е една и съща, но спецификата е на местно ниво. Специфичното на нашата борса от страна на емитентите е качеството на компаниите. На чуждите борси има големи компании с ясна посока на развитие. При нас при всички случаи говорим за малки компании. От една страна малки компании, а също така с малък фрифлот, което ражда и малък оборот”, каза Константин Зографов, член на Надзорния съвет на Индустриален холдинг България.

„Когато БТК излезе на борсата, това бе беше ключов момент за изстрелване на компаниите. За съжаление не останаха такива компании”, сподели Любомир Леков. Коментарът на Зографов беше, че това е един от структурните проблеми и ние не се движим към подобрение.

Какво още смятат участниците в Клуб Investor.bg за развитието на пазара и връзката с чуждите борси, може да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivan_tradera
преди 12 години
Трябва да си луд да си вкараш парите в БФБ. По добре да ги ползвам за тоалетна хартия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
suniverse
преди 12 години
Софикс беше 1950 в края на 2007 г., а сега е 300. Спада не е 33%, а 85%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още