IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара планина холд: Очакваме 10-15% ръст на продажбите през 2011

Догодина поръчките ще достигнат 90% от предкризисните нива, а ще ги надминат най-рано през 2012, предвиждат от холдинга

13:36 | 21.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>Николай Митанкин, <i>Снимка: Личен архив</i></p>

Николай Митанкин, Снимка: Личен архив

Вчера Стара планина холд АД обяви консолидираните си приходи от продажби през ноември, както и прогнозите на холдинга за месец декември.

Директорът за връзка с инвеститорите на дружеството, г-н Николай Митанкин, бе любезен да отговори на въпросите на Investor.bg относно перспективите пред компанията.

- Кога очаквате връщане на поръчките на нивата от 2008?

Най-рано през 2012 година. Нашите най-големи експортно ориентирани компании тази година увеличиха продажбите си с над 60%. Това се дължи от една страна на тяхната експортна ориентация, а същевременно е и ефект от ниската база, тъй като през 2009 продажбите бяха с 52% по-малко спрямо 2008 година.

Разчитаме на по-бързото възстановяване от кризата на икономиките в развитите държави, в частност на нашите основни дистрибутори и клиенти. Очакваме през следващата година поръчките да бележат умерен ръст, с който да достигнем до 90% от нивата през 2008.

- При възстановяване на пазарите ви, с каква скорост ще се увеличи броят на заетите след 34%-то съкращение през 2009 и повишението от 5% през настоящата година?

Днес в предприятията от групата на Стара планина холд АД са заети около 2 100 лица, като 85% от тях работят в трите най-големи компании: М+С Хидравлик АД – Казанлък, Хидравлични елементи и системи АД – Ямбол и Елхим-Искра – Пазарджик. Персоналът в предприятията ще остане на равнището на последното тримесечие на 2010 година, но не изключваме възможността за неговото нарастване при благоприятно развитие на поръчките.

- Каква е прогнозата ви за продажбите на холдинга през 2011?

Продажбите на дружествата от групата през 2010 ще достигнат общо 145 млн. лева, с което ще достигнем 74% от продажбите през 2008 година. През следващата година предвиждаме приходите от продажби на продукция да отбележат ръст от порядъка на 10-15%. Настоящото предвиждане се основава на постигнатите резултати и видимото стабилизиране на пазарите през 2010 година.

Първостепенна задача и през 2011 година ще бъде запазване на основните пазари и разширяване на клиентската база. Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество и къси срокове на доставка.

- Има ли опасност да бъде нарушена традицията за изплащане на дивидент?

Стара планина холд АД е единствената българска публична холдингова компания, която е изплащала дивидент за всяка година от дейността си. Брутната сума, заделена за дивидент през този период е в размер на близо 3,5 млн. лева. Решението за разпределение на печалбата и размера на дивидента по традиция се предлагат от акционерите на общото събрание.

- Каква част от приходите на стратегическите ви предприятия идва от експорт в Европа?

При машиностроителните предприятия експортът достига 95-98%, а при тяговите батерии и акумулатори – до 80%. И това са трайни показатели.

- Кога ще приключат проектите за техническо обновление, за които Хидравлични елементи и системи АД, М+С Хидравлик АД и Елхим Искра АД спечелиха финансиране за общо 5 млн. лв. през 2009 и как ще се отразят те на продажбите?

И в трите предприятия проектите приключиха на технологично равнище. Сега сме на последния етап за оформяне на документацията. Но продукцията, произведена с новото оборудване, е вече на пазара, естествено с по-високо качество и скъсени срокове за доставка.

- Планират ли предприятията от холдинга инвестиции през 2011? По какъв начин възнамерявате да увеличите рентабилността на стратегическите предприятия от портфейла?

Бих обединил вашите два въпроса, защото те са свързани. Планираните инвестиции за цялата група на Стара планина холд АД ще бъдат около и над 12 млн. лева. В основната си част те са за модернизиране на производствените мощности и довършване на започнатите инвестиционни проекти.

Основната цел е въвеждането на нови продукти, увеличаване на рентабилността, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица. Дружествата ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми.

- Как ще се отрази възможно повишение в цената на енергоносителите върху тези дружества?

В бизнес плановете на предприятията не са заложени очаквания за значителни повишения на енергоносителите, но те имат готовност за оптимизиране на разходите при друг сценарий.

- Какви се резултатите на Пътстройинженеринг АД (Кърджали), след като закупихте 27% от дружеството в края на април и делът ви в него достигна 54%?

Строителният отрасъл е в най-тежка ситуация – бележи общ спад и през второто полугодие на 2010 година. За преодоляване на този спад, особено при инфраструктурното строителство, от голямо значение ще бъде държавното ниво на усвояване на еврофондовете, което, независимо от ръста, все още е незадоволително.

През 2010 година очакваме малък ръст на продажбите (около 3,8%), с което те ще надминат 8 млн. лева. Същевременно предприятието очаква забавени директни и косвени плащания от общините и държавата в размер над 2,7 млн. лева.

- Планирате ли нова процедура по изкупуване на собствени акции?

Обратното изкупуване на акции бе предприето от Съвета на директорите по решение на Общото събрание на акционерите в периода 14.10.2008 – 31.03.2009 година. Това бе период на стремителен спад на борсовите индекси. Целта на обратното изкупуване беше подкрепа на нашите акции, която бе постигната съразмерно с предвидените за целта финансови средства. Стара планина холд АД стана собственик на 1,05% от капитала си.

Акционерите са оправомощили Съвета на директорите да се възползва от процедурата най-късно до юни 2013 година, като максималният обем не може да надвишава 3% от капитала на холдинга.

- Подценени ли са според вас акциите в момента?

Съществен ефект върху финансовото състояние на Стара планина холд АД оказва пряката зависимост от финансовото състояние на дъщерните и асоциираните предприятия. Характерна черта на холдинга, винаги подчертавана от финансовите анализатори е, че пет от предприятията в нашия инвестиционен портфейл също са публични компании.

Това, от една страна, е предпоставка за ограничаване на ликвидния риск, а от друга, възможност за оценка на акцията на предприятието-майка. Изчисленията показват, че капитализацията на холдинга, която в момента е над 56 млн. лева, е около 90% от цената на пакетите акции в компаниите, контролирани от холдинга.

Свързани компании:

Българска роза АД гр. Карлово(ROZA)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Фазан АД(4F5)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola_Petkov_Karaiv
преди 13 години
HOLDINGA E SUPER
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Аферим - и аз очаквах, че дъщерните на Старата планина пръви от кризата ще излязат. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Митанкин
преди 13 години
Ръстът сега е висок, защото се измерва на доста ниска база. През 2009 година продажбите бяха с повече от 50% спад. Но в сравнение с общия държавен експорт показаните ръстове на нашите предприятия наистина са показателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Ръста на износа през октомври за цялата страна бе само с 20%, спед като преди това достигаше и до 50%. Чудех се къде ли ще са фирмите на Стара планина след като правеха до 60% ръст тази година. Прогнозата за 10-15% ръст догодина ме връща на земята и за съжаление няма да мога да пиша големи процентни ръстове в заглавията от сорта на "40% ръст в износа и т.н.". Следва по-бавно, но поне нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още