fallback

Красимир Коев: Въвеждаме пълен контрол на виното от лозето до ресторанта

Новият закон за виното предвижда допълнителни ограничения за сивия сектор, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното

08:13 | 20.12.11 г. 8

Проектът за нов закон за виното и спиртните напитки неотдавна беше поставен на обсъждане от бизнеса, като в дискусията активно се включиха депутати, експерти от министерствата на земеделието и икономиката и Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Как представителите на лозарския и винен сектор приемат новите регламенти в сектора и по какъв начин те ще облекчат работата им – отговор на тези въпроси потърсихме от изпълнителния директор на агенцията Красимир Коев.

- Какво наложи създаването на нов закон за виното и спиртните напитки, как бизнесът коментира предложения проект?

През последните години Европейската комисия въведе редица реформи в лозаро-винарския сектор, които е трудно да бъдат адаптирани към нашето законодателство само с поредица от изменения. На практика новото еврозаконодателство изискваше да изменим над 20% от действащия закон, а това не става с промени.

От друга страна бизнесът беше недоволен и от постоянните корекции в закона за виното, които от 2000 г. досега се извършваха средно по три пъти в годината. Освен това в сегашния закон съществуват и текстове по контрола и администрирането на производителите, които напълно са изживели времето си и които не работеха.

Това наложи създаването на новия проектозакон за виното и спиртните напитки, който да включи освен досегашните промени, също така да бъде отворен и за новите предизвикателства пред бранша, които се очакват през следващия програмен период.

Колкото до реакцията на бизнеса, обсъждането на проектозакона за нас е от изключително значение, защото събрахме на едно място лозари и винопроизводители, които бяха изключително откровени. Обикновено на такива срещи те представят редица други проблеми, които за нас като администрация са важни и ни насочват как най-бързо бихме могли да разрешим тези проблеми. - Кои са основните моменти в новия закон за виното, които според вас биха били в услуга на бизнеса?

Хората от бранша неведнъж са поставяли проблема с огромната бумащина, която имат по воденето на производствените дневници, като са посочвали, че едва ли не трябва да назначават служител, който да се занимава само с попълването им.

В тази връзка предлагаме значително намаляване на тази отчетност, като дневниците остават само три, като могат да се предоставят и на електронен носител. Прегледахме къде другаде биха могли да се въведат облекчения, затова с новия закон въвеждаме и единни документи за водене на технологичния контрол, които се изискват от различните контролни органи.

За по-доброто управление на лозаро-винарския потенциал в законопроекта е предвидена съвместимост на регистъра за лозята в агенцията с интегрираната система за администриране и контрол във фонд „Земеделие“. Целта е да се изчистят евентуални грешки по обозначаването и идентификацията на производителите и на стопанисваните от тях лозарски парцели, което е важно условие при изплащането на директните плащания в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
fallback