IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Дречева: Служителите губят 20% от времето си в търсене на документи

В България няма неравенство на половете по отношение на мениджърските позиции, смята директорът на Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД

16:59 | 22.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Елена Дречева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Елена Дречева. Снимка: Личен архив

Елена Дречева следва Стопанско управление и Международни отношения в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.  Професионалната ѝ кариера започва и продължава в сферата на ИТ сектора вече 18 години. Има множество сертификати за продажби, маркетинг и управление на проекти.

През 2006 г. получава награда “Най-млада жена предприемач” от Министерство на труда и социалната политика.

През 2005 г. става първият служител на българското дружество на японската компания Konica Minolta. От тогава насам компанията отчита непрестанен ръст и заема лидерски позиции на пазара. Елена Дречева ръководи успешно екипа си от 50 души, специалисти в различни области – продажби, сервиз, администрация и маркетинг.

- Г-жо Дречева, управлявате „Коника Минолта България“ от самото начало през 2005 г. - вече над 10 години. Какво променихте лично Вие в компанията и управлението ѝ?

- Аз имах изключителната възможност да построя компанията в България такава, каквато аз си я представям. При стартирането ми през 2005 г. разполагах само със съдебното решение на компанията и моя договор за управление. Стартирах с бизнес план, който централата ни одобри, и така започна всичко. Намиране на офис, служители, първи внос и регистрация по ДДС (тогава), реализация на стратегията, която бях заложила в плана си. 

Исках компания с много човешки облик. Компания с възможност хората в нея свободно да изразяват мнението си и да реализират свои инициативи, да се развиват и постигат и своите успехи, освен тези на компанията. Исках също много Коника Минолта в България да респектира с качество на услугите и иновации, да е истински полезна на партньорите си. Все още организацията ни не е съвършена и имаме още много работа, но сме поставили добри основи за устойчиво развитие. Мисля, че с екипа ми успяхме!

- В глобален план Konica Minolta претърпява силна трансформация на бизнеса си. Бихте ли разказали малко повече за нея и как тя се осъществява и на местно ниво?

- В световен мащаб Konica Minolta се трансформира от доставчик на хардуер в доставчик на IT услуги. Подобна трансформация тече и в компанията в България през последните две години. Продължаваме по този път, защото смятаме, че това е бъдещето ни – Konica Minolta – иновативен доставчик на IT услуги. Разпознахме необходимостта от промяна рано и това ръководи нашата собствена трансформация. Започнахме да надграждаме  решенията си за управление на документи и да предлагаме ИТ услуги заедно с високопродуктивни хардуерни устройства. Не малка част от решенията, които предлагаме, използваме и за наши вътрешни нужди с цел оптимизация и ефективност.

- Какви са новите услуги в портфолиото на компанията Ви?

- Наясно сме, че в днешно време компаниите трябва да започнат своя път към дигитализацията на своите бизнес процеси. Но е факт, че мениджмънтът все още не е подготвен и има нужда някой да го преведе през този процес. Именно в тази посока са и нашите нови услуги, които позволяват и ускоряват промяната за клиентите ни и им дават възможност да разраснат своя бизнес посредством ефективни и продуктивни документни процеси във всички аспекти на дейностите им. Оттук нататък не се съсредоточаваме само върху печата на документи, но и върху тяхната електронна обработка – от сканиране, през автоматизиране на документните процеси до достигане в електронен архив. С други думи, обхващаме целия жизнен цикъл на документите и спомагаме за ефективното им управление.

- Какви са тенденциите, свързани с офисния печат, и какво място заема Konica Minolta на пазара в България и глобално?

- Интересни факти са, че документите растат с 36% на годишна база, а 80% от данните в документите не могат да се анализират, защото няма достъп до тях. Около 20% от времето си губят служителите в търсене на документи. Тенденциите са пазарът все повече да се развива в посока оптимизиране на ефективността на бизнес процесите, увеличаване използването на мобилния печат, персонализацията и добавената реалност, свързваща физическия свят с дигиталното съдържание.

Що се касае до мястото, което заемаме на пазара, по данни на Infosource за календарната 2015 г.  Коника Минолта България е лидер на пазара в сегментите А3 цветни многофункционални устройства (МФУ) с 53,1%, A3 монохромни МФУ с 37,3% и сумарно A3 и А4 устройства съответно в цветен печат (39,1%) и монохромен печат (27,3%). 

В Европа компанията също заема лидерски позиции както в производствения печат (32,3%), така и в А3 цветните офисни устройства (21,5%). Освен това в началото на годината IDC определи Konica Minolta като основен доставчик на управлявани услуги за документни потоци за Западна Европа, което бе голямо признание за нас и доказва, че вървим в правила посока.

- Какво означава за Вас лидерството? Смятате ли, че компаниите в България се справят с неравенството между половете по отношение на мениджърските позиции?

- Ще започна от втория ви въпрос. Не смятам, че в България има неравенство на половете по отношение на мениджърските позиции въобще. Наскоро излезе статистика, че 40% от постовете в средния мениджмънт са заети от жени, а около 20% от мениджърските позиции са също жени в България. Не можем да говорим за неравенство, дискриминация или нещо подобно при такива факти. Всички мои колеги от други държави, идвайки в България, се изненадват от многото жени на управленски позиции. В този аспект страната ни е много по-напред от Централна и Западна Европа.

За мен лидерство означава да водя напред към нови постижения, да изпитвам емпатия към другите, да развивам хората, с които работя и партнирам, да поставям високо летвата като очаквания и към мен и от мен към другите. Лидерство за мен означава и да избирам правилния път за развитие на компанията, за която отговарям както и за хората, които съм избрала да ръководя.

- В едно интервю споменавате, че за Вас много важна е интуицията. По принцип тя е вродена у всеки, но има ли начин да се надгражда и управлява? Подвеждала ли Ви е някога по отношение на бизнес решенията? 

- Интуицията е важна и тя се надгражда с нови познания и с трупане на опит. Аз не мога да управлявам интуицията си. Нея или я има, или не. Опитвам се всячески да ѝ помагам да се появява винаги навреме, като много чета и анализирам и смятам, че това помага. За добрата интуиция помага и чувството на увереност в себе си, убеждението, че от теб зависят чудесата днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още