IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колчев: Вече има по-голям интерес към инвестиране на финансовите пазари

Инвеститорите все повече ще разбират, че инвестирането е много достъпно от телефона им и ще търсят това преживяване, казва главният изпълнителен директор на "Елана"

10:25 | 02.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Камен Колчев: Вече има по-голям интерес към инвестиране на финансовите пазари

Събитието Investor 20, с което Investor.bg отбелязва 20-тата си годишнина, ще се проведе на 2 ноември. В него ще се включат водещи експерти и анализатори в някои от най-важните сектори – трансформация на бизнеса, зелена икономика, онлайн търговия.

ЕЛАНА Финансов Холдинг е една от компаниите, които подкрепят събитието.

По този повод разговаряме с Камен Колчев, главен изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг.

- Защо подкрепяте събитието Инвестор 20?

Investor.bg има основна роля за инвеститорите и капиталовия пазар в България. За нас като 30-годишна компания е важно да има толкова устойчив достоверен и професионален източник на информация като тази медия, за да се развива финансова култура в обществото.

- Какви очаквате да са най-големите предизвикателства за Вашия сектор и икономиката като цяло през следващата година? А до 5 години?

Бурното развитие на технологиите в инвестициите има много положителен ефект за улесняването и разширяването на достъпа до инвестиционни услуги.  От друга страна, при наличие на по-неразвита финансова култура, в интернет има възможност за всякакви измами, с които регулацията все още не успява да се справи.

- Как се трансформира секторът, в който работите, през коронакризата?

Както навсякъде и при нас процесът на дигитализация се ускори. За нас това не представляваше трус, тъй като бяхме стартирали този процес отдавна и в сегашната ситуация успяхме да тестваме, че капацитетът ни е адекватен. В резултат на пандемията, която промени поведението на хората, в съчетание с промените при лихвите, вече има и по-голям интерес към инвестиране на финансовите пазари.

- Кой е най-полезният урок, който научихте от пандемията като компания? На фона на повечето негативи има ли все пак нещо позитивно, което извлякохте от пандемията?

Нашата философия като компания от 30 години се основава на това да гледаме крачки напред, когато вземаме решения и да сме адаптивни.  Били сме свидетели и участници и в други кризисни периоди. Тези етапи само затвърждават и обогатяват научените уроци.

- Ускори ли пандемията дигитализацията във Вашата компания? Каква прогноза бихте направили за своя онлайн бизнес в близко бъдеще?

Пандемията ускори промяната в потребителското поведение към повече ползване на онлайн услугите. Ние бяхме готови и ги предлагахме. Инвеститорите все повече ще разбират, че инвестирането е много достъпно от телефона им и ще търсят това преживяване, което освен че осигурява бъдещето им, ги прави и граждани на света.

- По всичко изглежда, че хибридната работа е отговорът на коронакризата. Как организирахте работните процеси във Вашата компания, очаквате ли служителите да се завърнат скоро на работните си места, или напротив, домашният офис е неизбежното бъдеще?

При нас преходът към хибриден модел се случи бързо и безпроблемно. Със сигурност концепцията за офиса е в процес на промяна.  Как точно ще изглежда работното място на бъдещето, е в процес на брейнсторминг в момента.

- Каква е ролята на бизнеса в зеления преход - може ли той да бъде двигател на промяната или ще остане само обект на регулации?

Това е обществен диалог, в който всички обществени групи трябва да участват и да разбират отговорността си за бъдещето.  Това е стратегически въпрос за обществото и не може да се мисли и реализира на парче.

Investor 20 ще се проведе днес (2 ноември) от 13 часа при спазване на противоепидемичните мерки и ще се излъчва на живо в платформата Investor Media Pro, в Investor.bg и на Facebook страниците на Investor Media Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Инвестирането е"и ще търсят това преживяване"wtf.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още