IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦД: С 250 хил. лв. ще изпълним исканите иновации от институциите и бизнеса

Имаме план за действие, каза пред Investor.bg и финансовият министър

12:52 | 04.03.10 г.
ЦД: С 250 хил. лв. ще изпълним исканите иновации от институциите и бизнеса

Централен депозитар (ЦД) АД ще вложи 250 хил. лв. в технологичното си обновление и надграждане през 2010 г., заяви за Investor.bg Иван Димов, изпълнителен директор на институцията. Това ще стане без увеличение на тарифата за услугите на ЦД.

Наистина имаме малко приходи от сделки на БФБ-София, но сме мотивирани търговията да се развива, уточни Димов по повод материала на Investor.bg, че Централен депозитар няма стимули БФБ-София да се развива.

Имаме уверение от министъра на финансите и управителя на БНб, с което ни се дава цялата необходима ни помощ, в постоянен диалог сме с БФБ, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), Комисията за финансов надзор (КФН), Асоциация на банките в България (АББ) и до една година всичко, за което говорите, като къси продажби, маржин покупки и деривати, ще бъде готово като инфраструктура, сподели Димов.

Това е записано в стратегията, одобрена от Министерството на финансите и БНБ.

Реално ще преработим цялата си система, като например обновяването на модул „Регистри“ трябва да заработи до месец май. Ще преработим и модулите „Корпоративни събития“, „Попечителски услуги“, „Ценни книжа и сделки на кредит“, „Сетълмент“ и ще бъде създаден нов модул „Клиринг“.

Ще бъде постигнато обвързване на системата, защото някои от модулите в момента работят сами за себе си.

С БАЛИП, БАУД и АББ уточняваме какво иска бизнесът и как точно да бъдат направени късите продажби, маржин покупките, фючърсите и дериватите, защото има различни варианти. Има нужда и от промени в нормативната база, сподели Димов.

Преди години от OMX са били поискани 300 хил. евро само за преглед и препоръки за изграждането на информационна система на Централен депозитар, посочи за сравнение Иван Димов. Предната стратегия за развитие на депозитаря от 2006 г. е предвиждала между 2 и 4 млн. евро за закупуване и внедряване на информационна система на Централен депозитар, които е трябвало да се наберат от акционерите.

Сега с много по-малко пари ще направим работеща система с включен клиринг.

Всеки момент ЦД ще получи SWIFT и ще е готов да осъществи директен контакт с Полския депозитар и Клиърстрийм Банкинг Люксембург, каквито непреки връзки вече бяха осъществени чрез Уникредит Булбанк и Пощенска банка. Единствено, което предстои по отношение на SWIFT, е лицензирането на дестинацията на софтуера, сподели Димов. ЦД вече има присвоен индентификационен номер и BIC.

Не е задължително Централен депозитар да има SWIFT, за да направи връзка, като например връзката с румънския депозитар не е направена с SWIFT, но това е най-гарантираната среда за такъв тип съобщения. Връзката с румънския депозитар в момента е налична и при желание може да се използва, като е била направена по конкретен бизнес интерес.

ЦД ползва стандарта ISO 15-022 от 2004 г., който се използва и от SWIFT.

Потърсен от Investor.bg за отговор на материала „Защо Централен депозитар няма стимули за развитието на БФБ?“, финансовият министър Симеон Дянков, от своя страна, също каза: „Имаме план за действие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още