IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечният пазар посрещна първите предложения без такса усвояване и обслужване

Клиентите все още очакват кредитен продукт, който да им позволи да върнат имота при финансови затруднения

11:02 | 16.06.14 г. 8
Ипотечният пазар посрещна първите предложения без такса усвояване и обслужване

Няколко банки вече предлагат ипотечни кредити без такси за усвояване, годишно обслужване и предсрочно погасяване. Така те изпреварват окончателното влизане в сила на промените в Закона за потребителския кредит, съобщава консултантската компания КредитЦентър.

„Няколко банки вече са готови с новите продукти, които са без таксите, изрично посочени в промените на Закона за потребителския кредит. Както се очакваше, премахването на таксите доведе до леко повишение на лихвите, но общата цена на кредита се запазва, дори в някои случаи леко се понижава”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

Според него това е добър знак за пазара, а общата тенденция е за продължаващо плавно намаление на лихвените нива.

Все още обаче няма предложение за ипотечен кредит, при който ако кредитополучателят има финансови затруднения, ще е достатъчно да върне имота. Част от клиентите, които обмислят покупка на жилище, очакват появата на точно такъв продукт на пазара.

Много вероятно е обаче, след като се появят на пазара, тези кредити да не отговорят на очакванията на потребителите поради по-ниския процент на финансиране на покупката и вероятно малко по-високата цена, предупреждава Тошев.

„При бързите кредити, които също бяха засегнати от законовите промени, засега не се виждат промени, свързани с поставения таван на оскъпяването. Най-вероятно повечето фирми ще изчакат крайния срок на влизането им в сила, за да променят продуктите си така, че да отговорят на новите регулации. Тъй като промените бяха направени прибързано предвид приближаващите избори, много експерти смятат, че има оставени доста вратички, които ще позволят заобикалянето им“, посочва още той.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през май е 33 862 евро. Съотношението на българската и европейската валута отново е в полза на лева, като една четвърт от изтеглените заеми са били в евро.

И през май най-активните кредитополучатели са тези между 26 и 35 години – 55,5% от всички. Немалък е делът на хората между 18 и 25 години – над 9%, както и на най-възрастните - над 45 г., които са малко над 8% от всички кредитополучатели.

Заемите между 10 хил. и 30 хил. евро остават най-популярни сред кредитополучателите – делът им е 45% от всички изтеглени през май ипотечни кредити. Кредитите над 90 хил. евро са 4%, а тези до 10 хил. евро – малко над 3%. Заемите между 30 хил. и 50 хил. евро са 25% от всички изтеглени през май ипотеки.

Водещ мотив за взимането на ипотечен кредит остава покупката на жилище. За лично ползване са 1,6% от кредитите, а за строително-ремонтни дейности – под 1%.

Срок на погасяване между 16 и 20 години остава най-предпочитаният от потребителите на ипотечни кредити, както и външно финансиране в размер на 70-80% от стойността на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
mnz
преди 9 години
"Клиентите все още очакват кредитен продукт, който да им позволи да върнат имота при финансови затруднения"Как да го разбираме това? Банките ли продават имоти на клиентите на ипотечни кредити, че да предлагат да си вземат обратно имотите при затруднения? Те и сега банките у нас са заприличали на инвеститори в недвижими имоти, защото повечето само стискат имотите по лошите ипотечни кредити, а не ги продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, под "ликвиден" сигурно имаш предвид, че стойността на "актива" се ликвидира за 5г. :DЧовек, сериозно, не се сърди, ама таквъз глупост си изтърсил, че не знам дали осъзнаваш.Първо, автопазара е в много пъти по-малък от имотния като обем пари.Второ, хората, склонни да вземат кредит за кола са в пъти по-малко от тези, склонни да вземат за имотТрето, имота е в много пъти по-добро обезпечение от колата, колкото и на теб да ти се привиждат падащи цени ( каквито няма реално от поне 2 год, в последните месеци дори има сериозен ръст на офертни цени на някои класове имоти)Чеъвърто, ипотечните договори са за много по-дълъг период от автолизинга и изобщо, с автопазара не мое да изхраниш дори българския клон на Д банкасъ, камо ли цялата банкова индустрия.Някак е смешно точно в таз глупост да говориш за *** стратегия и бездарни хора. Да не си застанал срещу огледалото?П.С. Не съм банкер и не работя в банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
toto
преди 9 години
Брей много банкерчета в този сайт. Вместо да се заяждате дайте малко факти. Или поне четете внимателно - писал съм че автомобилния пазар е по-ликвиден... ама чукча не читател чукча писател :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
кой ще вземе кредит за да купи нещо с падаща цена... по-добре да се ориентират към авто пазара-------------------------------------------Наистина оригинален пример си намерил да приведеш, за актив на който не му пада цената: Автомобилите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Дааа, дежурно налазихме с безпочвени коментари и оплаквания че не дават пари, па ако дадат, после трябва и да ги връщаме :)@toto ти от къде знаеш какви клиенти имат банките и какво е "читав" клиент? Можеби това си ти и понеже не теглиш кредит, смяташ, че читави клиенти липсват. Цената на "нещото" вече не е падаща, можеш да си сигурен. Можеби не е и покачваща се, но със сигурност вече не е падаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
toto
преди 9 години
Хубаво че банките харчат пари за реклама, но читави клиенти липсват... пък и в тези смутни времена, кой ще вземе кредит за да купи нещо с падаща цена... *** маркетингова стратегия на бездарници с големи заплати! Ясно че имат пари и трябва да раздават кредити, но по-добре да се ориентират към авто пазара че е по-ликвиден и с по-голям потенциал.,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
А някои от клиентите чакат банките да спрат да спекулират с имагинерния показател "риск" и да започнат да предлагат по-изгодни лихви за предприемачи, които не са длъжници на никого и никога не са фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още