IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Китай се забавя

През май цените на новите жилища са се понижили в половината от наблюдаваните градове за пръв път от две години

10:29 | 18.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на жилища в Китай се забавя

За първи път от две години цените на новите жилища в Китай са се понижили в половината от градовете, наблюдавани от китайския статистически институт, съобщава Bloomberg.

През май спрямо април цените са спаднали в 35 от 70-те града, които се наблюдават за целите на статистиката. Във финансовия център на Китай – Шанхай, е отчетено месечно понижение от 0,3%, което е първи спад от две години насам.

В южния бизнес хъб Шънджън спадът достига 0,2% на месечна база, а в Хандзъ – 1,4%, което е и най-силният спад от всички градове, включени в наблюдението. Без промяна са останали цените на новите жилища в Гуандзъ, а столицата Пекин е регистриран ръст от 0,2%.

„Данните разкриват, че жилищният сектор продължава да отслабва, като това поставя рискове пред икономиката“, коментира Дариуш Ковалчик, старши икономист в Credit Agricole в Хонконг.

Миналата седмица китайската статистика съобщи, че продажбите на жилища през май са се понижили с 11% на годишна база, припомня информационната агенция.

Забавящата се икономика на Китай и свръхпредлагането на имоти, заедно със затегнатите условия за кредитиране на сделките и ограниченията за покупка, въведени в някои градове, отблъскват потенциалните купувачи на жилища. Делът на празните жилища в градските райони е нараснал до 22,4% през 2013 г., според Ган Ли от Center for China Household Finance, който е и преподавател в Югозападния университет по финанси и икономика в Китай.

„Пазарът на имоти очевидно се влошава“, коментира Яо Уей, икономист от Societe Generale в Хонконг. „Капанът е, че ако строителите понижат цените, купувачите отново може да се отдръпнат. В момента всички изчакват да видят какви отстъпки може да получат“, допълва той.

Свръхпредлагането на жилища в Китай поставя под заплаха плановете на премиера Ли Къцян за растежа. Икономисти се обединяват около мнението, че пазарът на имоти остава най-сериозният макрориск за икономиката на страната.

В момента анализаторите очакват централното правителство в Пекин да въведе стимули за покупка на жилище или поне да облекчи рестрикциите на пазара, за да стимулира сектора, който е определящ за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още