IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest: Няма данни за възстановяване на пазара на бизнес имоти на Балканите

Equest отчита загуба преди данъци от 2,9 млн. евро за първите шест месеца на 2010 г. в сравнение със загуба от 71,2 млн. евро година по-рано

12:17 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Equest: Няма данни за възстановяване на пазара на бизнес имоти на Балканите

Не виждаме данни, че пазарите на бизнес имоти на Балканите се намират в каквото и да било възстановяване. Това е мнението на Джеймс Ийд-Голайтли, председател на инвестиционния фонд за имоти East Balkan Properties plc (бившият Equest Balkan Properties).

По думите му на някои отделни пазари и сегменти има данни за стабилизация, но те не могат да доведат до всеобщ ръст.

По отношение на отдаването под наем в Букурещ търсенето на офиси и логистични площи изглежда стабилно, въпреки че нетната абсорбция остава на ниски нива.

Той добавя, че въпреки че за някои от имотите на компанията са сключени нови сделки за отдаване под наем, Equest не е могъл да постигне значителен рърст на общите нива на заетост.

Наред с това пазарът на търговски площи в румънската столица е „многo слаб“, а търсенето и наемите са на исторически ниски нива.

„Имаме трудности да задържим нивата на заетост на нашите търговски площи във Vitantis и Moldova Mall, въпреки че ключовите ни наематели продължават да отчитат стабилни продажби“, казва той.

Като цяло броят на посетителите на обектите на компанията в Румъния е отчел спад от около 20% спрямо миналата година, а оборотите са се понижили с над 25%.

За гореспоменатите два мола компанията обмисля някои „стратегически възможности“, тъй като разходите, свързани със собствеността в тях, са по-високи от приходите, които те генерират. Въпреки това към настоящия момент тяхната продажба не изглежда изгодна опция.

„Конкуренцията между центровете за малкото жизнеспособни търговци е жестока“, коментира Джеймс Ийд-Голайтли.

Компанията предприе стратегия за преструктуриране на своето портфолио, реализация на активите и връщане на капитал на акционерите .

Някои от значимите активи на Equest като търговския център City Center Sofia вече бяха продадени.

Сред активите, които фондът все още притежава у нас, е дял от 40% в инвестиционната компания Glorient BG, който придоби през 2006 г. Компанията е собственик на веригата хипермаркети „Техномаркет“.

Фондът в момента обмисля различни варианти за продажбата на веригата, които включват и евентуално връщане на дела обратно на нейните създатели.

От Equest обявяват, че в момента са в преговори с мажоритарните собственици на компанията във връзка с различни възможности за тази инвестиция, но тези преговори са все още в много ранен етап и може да не доведат до споразумение.

Също така фондът притежава различни парцели в Сърбия и Румъния, които цели да продаде, като е започнал работа в тази посока чрез външни агенти. Въпреки това към момента няма активен пазар на земя, уточняват от компанията.

Equest обяви загуба преди данъци от 2,9 млн. евро за първите шест месеца на 2010 г. в сравнение със загуба от 71,2 млн. евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още