IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг и Русия начело по поскъпване на жилищата догодина, но ръстът се забавя

От Knight Frank прогнозират забавяне на започналото след кризата възстановяване на жилищните пазари по света през 2011 г.

11:44 | 27.09.10 г.
Хонконг и Русия начело по поскъпване на жилищата догодина, но ръстът се забавя

Хонконг, Русия и Малайзия се очаква да отбележат най-големи повишения на цените на жилищните имоти през 2011 г., като във всички тях ръстът вероятно ще е над 10%, сочи доклад на базираната в Лондон Knight Frank, публикуван този месец. Докладът дава прогнози за изменението на цените на 22 пазара в света през 2010 г. и 2011 г., като България не е сред тях.

Като цяло започналото след кризата възстановяване на жилищните пазари по света се очаква да се забави значително през 2011 г., прогнозират от компанията. Според анализаторите обаче по-слабите повишения на цените прикриват подобряване на състоянието в Европа и постигане на по-устойчиви темпове в Азия.

Спадът на цените в държавите, които бяха най-тежко засегнати от кризата на жилищния пазар – Испания, Ирландия и някои пазари в Източна Европа, не спря през 2009 или в началото на 2010 – всъщност цените в някои райони на Ирландия днес са по-ниски с близо 50% от пика си в края на 2006 г., сочат данните.

От компанията очакват тези пазари да отчетат още понижения на цените през тази и следващата година, въпреки че темпът на спад ще се забави, като за Ирландия се очаква понижение от 11% през 2010 г. и по-слабо отстъпление от само 3% през 2011 г. Някои от най-засегнатите пазари в Източна Европа като Латвия и Литва например се очаква да отбележат ръст през следващата година - за първи път от три години.

Ключов фактор за тези пазари е завръщането на цените към устойчиви нива, обясняват от компанията. Това се дължи отчасти на връзката между цени, наеми и доходи, която се връща все повече в синхрон със средните стойности в дългосрочен план.

На пазари като Великобритания, Франция, Австралия и Канада цените се представиха добре през последните 18 месеца, пише още в доклада. Във Великобритания и Франция това се обяснява с ниски лихви и мерки за стимулиране на пазара, а в Австралия – с растящата икономика, свързана с азиатския икономически бум. Тези държави обаче се сочат за примери за пазари, които стоят доста над дългосрочните „справедливи оценки“.

Във Великобритания се очаква през втората половина на 2010 цените да паднат заради мерките на правителството за ограничаване на разходите, но най-вече заради свиващия се ипотечен пазар. Въпреки това се прогнозира умерен годишен спад от 3,3% тази година.

Въпреки че пазарът в САЩ изглежда преживява втора вълна затруднения по отношение на просрочените ипотеки и проблемните заеми, според компанията изглежда разумно да се приеме, че цените ще останат относително статични през следващата година. Щатите са пазар, на който реално се наблюдава завръщане на цените до по-реалистични и устойчиви нива през последните три години.

Азия се откроява като истинският фактор за забавяне на ръста в глобален мащаб догодина. Анализаторите прогнозират значително отслабване на темпа на поскъпване на жилищните имоти на пазари като Хонконг (от ръст от 18% през 2010 г. до ръст от 12% през 2011 г.), Сингапур (забавяне от 10% до 3%), Австралия (от 5% до 0%) и Китай (7% до 5%).

От компанията допълват, че рисковете за тези прогнози са значителни, но въпреки това централният им сценарий е, че в глобален мащаб жилищният пазар ще постигне повишение през 2011 г. като цяло.

Прогнози на компанията за жилищните пазари 

Пазар 2010 - изменение (%) 2011 – изменение (%)
Хонконг 18 12
Русия 8,8 11,3
Малайзия 0 10
Швеция 4 6
Китай 6,5 5
Бразилия 20 5
Норвегия 5 4
Сингапур 10 3
Швейцария -5 3
Германия 2 3
Италия 0 2,5
Великобритания -3,3 2
Южна Африка 13 2
Монако -5 2
Франция 2 2
Литва -15 2
САЩ -1 1
Австралия 5 0
Латвия -10 0
Канада 3,5 -0,9
Испания -4 -2
Ирландия -11 -3
Източник: Knight Frank  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още