fallback

Анализатори: Строителният сектор в България може би е достигнал дъното през 2011

Каква година очаква строителният сектор у нас и кои сегменти ще бъдат водещи или изоставащи, прогнозират от Buildecon

15:48 | 18.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател

Строителният сектор у нас вероятно е достигнал дъното през 2011 г. и през периода 2012-2013 г. ще започне да расте, сочи доклад на компанията за пазарни проучвания върху строителния сектор на Балканите Buildecon. Според нея възстановяването в строителството все още изостава в сравнение с процеса в общата икономика.

Миналата година е била третата поредна година на спад в сектора с обем на строителната продукция от около 7 млрд. евро. Въпреки това темповете на понижение се забавят в сравнение с 2010 и 2009 г.

По информацията на компанията делът на гражданското строителство през 2012 г. ще надмине 50% от общата продукция. Водещият сектор още веднъж ще бъде пътното строителство в резултат на мащабни инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете. Значим фактор ще бъдат също и проектите за ремонт и модернизация в сектора от страна на различни общини.

През 2012 и 2013 г. жилищният сектор може да бъде задвижен също единствено от проекти за модернизация, докато водещият сегмент в нежилищното строителство ще бъде индустриалното строителство.

По отношение на жилищния сектор по време на кризата започна процес на отлив от мащабното многофамилно строителство към индивидуалните и по-малки проекти. Инвеститорите бяха изправени пред ограничени ресурси и понижено търсене. Купувачите бяха привлечени от понижаващите се цени, но същевременно не смееха да пристъпват към покупки поради икономическата несигурност и риска да загубят работата си.

Прогнозите за търговските имоти през 2012 и 2013 г. са по-оптимистични, като през периода се очаква да бъдат завършени няколко по-големи проекта. Рисковете там обаче също не са отминали. Настоящите проекти се характеризират с по-висок дял на незаетост и понижаващи се наеми, което може да ограничи евентуалното развитие на нови проекти за в бъдеще.

През тази и следващата година се очаква повишена активност при индустриалното строителство, както и строителството, свързано със земеделието, които ще бъдат облагодетелствани от редица модернизационни проекти, които в миналото са били отложени, както и от подкрепата от страна на еврофондовете.

Очаква се засилване и на екологичните проекти. Броят и значимостта на „зелените проекти“ в България се повишават, като страната е партньор по редица международни инциативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още