IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настъпи ли моментът за покупка на имот в САЩ?

След 5 години криза пазарът показва редица сигнали, че негативната картина се променя

11:56 | 23.05.12 г. 6
Настъпи ли моментът за покупка на имот в САЩ?

След половин десетилетие на криза пазарът на недвижими имоти в САЩ най-накрая започва да показва признаци на съживяване, пише онлайн изданието Time Moneyland, като посочва, че сега е може би най-добрият момент за покупка.

На повечето места в страната цените все още са ниски, а лихвите по ипотечните кредити са на рекордно дъно.

Въпреки че цените продължават да са на нива, близки до тези от 2003 г., признаците за предстоящо възстановяване са налице. По данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти броят на американците, подписали договори за покупка на жилища, е нараснал с около 4% през март, което е най-високата стойност от близо две години насам.

Мнозина кандидат-купувачи с изненада разбират, че една от характеристиките на ерата на балона отново е налице: войната с наддаването. Според неотдавнашно проучване на 28 жилищна пазара, проведено от Wall Street Journal, на всяко едно от тези места в момента има по-малко жилища за продажба в сравнение с изминалото тримесечие.

Този сравнително затегнат запас на пазара е гаранция, че правилото за търсенето и предлагането ще заработи с пълна сила.

Купувачите вече не странят от "лошите" имоти. Според експертите от RealtyTrac.com в момента се разиграват битки с наддавания дори и за имоти под възбрана, тъй като инвеститорите знаят, че рекордно ниските цени няма да траят вечно.

Увеличението на късите продажби всъщност е добър знак: късите продажби причиняват по-малко вреда на околните квартали, отколкото възбраните, тъй като възбраните понижават още повече цените и често стават жертва на безстопанственост или вандалски прояви.

Късите продажби са по-добри и за банките, тъй като те се прочистват от лошите имоти в активите си по-бързо и не се налага да плащат толкова големи суми за юридически и административни разходи.

По данни на Bloomberg през ноември миналата година за първи път броят на късите продажби е надхвърлил този на продажбите на имоти под възбрана, като от началото на тази година той нараства с една трета в сравнение със същия период на миналата година.

Част от причината за тази тенденция е, че все повече купувачи придобиват имоти като инвестиции с цел отдаване под наем или като ваканционни жилища за собствени нужди.

Продажбите на ваканционни жилища са нараснали със 7% през миналата година, а все по-високите разходи за пътуване карат хората да търсят места за почивка, разположени по-близо до основните им жилища.

В същото време през миналата година покупките на имоти с цел инвестиция са скочили със 65%. Данни на компанията CoreLogic показват, че през тази и следващите няколко години стойността на бизнеса с трансформиране на имоти под възбрана в жилища под наем ще надхвърли 100 млрд. долара.

Хората започват да осъзнават огромния потенциал на този пазар: над ¼ от всички жилища, продадени през миналата година, са придобити като инвестиции. За радост на подобни купувачи, има и безпрецедентна степен на търсене на жилища под наем: делът на собственост е на рекордно ниско за последните 15 години равнище, а наемите, които са нараснали средно с 5% през миналата година, са рекордно високи в сравнение с разходите по собственост.

На някои места, като градовете с колежи и университети например, е възможно доходността от вложението да надхвърли закупната цена на жилището. На 2/3 от местата, според изследване от компанията Coldwell Banker, има жилища с три спални за под 200 000 долара.

В същото време проучване на строителната фирма PulteGroup показва, че 60% от американците, които в момента живеят под наем, биха предпочели да имат собствено жилище. Желанието за собствено жилище е особено силно сред хората в активна възраст под 35 г. На тази възрастова група се падат 31% от всички покупки на жилищата в САЩ през миналата година.

Разбира се, мнозина от тях имат огромни студентски заеми, а безработицата в тази група е над средната, което им пречи да се включат на жилищния пазар. Икономисти твърдят, че със съзряването и придобиването на по-голяма финансова стабилност все повече от тях ще преминат от групата на наемателите в групата на собствениците.

Желанието за собственост е налице. По изследване на Urban Land Institute от 2010 г. 2/3 от хората на възраст между 18 и 32 г. очакват да притежават собствен дом до 2015 г. Дори и сред останалата 1/3 70% твърдят, че ще притежават жилище в даден момент в бъдещето.

За американците, които имат пари или достатъчно висок кредитен рейтинг за ипотека, все още има време да направят невероятно изгодна сделка, но този прозорец може би се затваря. При наличие на собствени финанси, сегашният момент изглежда изключително подходящ за покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
Тц, следващият балон няма да е имотен - необходимо е да мине време, поне половин поколение, да премине тая криза, да има една две рецесийки и ръст после, сегашните деца и младежи да поотраснат и да започнат да бачкат и да кълват, а банкрутиралите да се съвземат и забравят загубите ...демек минимум 15тина години, а може и два пъти по толкова да еСледващият балон ще е нещо ново, може и да е технологичен пробив - био/нано/генетични/технологии или смарт-грид нещо или пък най сетнесериозен пробив в електромобилите и алтернативни горива ... Или Бог знае какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
Това което се случва в момента на американския имотен пазар е че половината балон ще се надуе до една година... Американеца няма търпение да почава да надува следващия балон... За България това разбира се няма никакво значение, защо в очите на нашексото прсотилюдие имотите се компрометираха напълно и така ще е поне докато руснаците и англичаните не се накупуват... и ще трябва да минат 3-4 години за да осъзнае нашето стадо какво се случва по света и чак тогава както казва оня "нема, нема па по едно време буфтара направо като си такова такованката" ... ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
kr.is.1969
преди 12 години
да работиш в България ,а да купиш в САЩ-е това кои ли не го може.Наздраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
?И защо ни интересува пазара на имоти в САЩ? Още повече, че подобно окрупнено разглеждане на държава с размерите на континент е напълно несъстоятелно - няма нищо общо между апартамент в Манхатън и ферма в Алабама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Ricco VS "мечтата на ale1 "--------------------------------- защо ме коментираш - аз съм много малък за да мечтая какво и да е..а ти май си от тези-на които хем им се иска-хем не им стиска - т.е. зрителите по пейките , които на следващият мач ..пак ще си купят билет за пейките ;)каквото и да ти кажа - винаги ще си на обратното мнение , за това само едно изречение: "най-ужасното и вредно нещо е да правиш и мислиш това,което мислят останалите".....защото законът на Нютон действа винаги .........само малко си объркал контекста ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Мдаа, нищо не се е променило - нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. Явно доста хора споделят мечтата на ale1 за стадото блъскащо се от едната крайност в другата. Все пак обаче, макар и малко, промяна има. И в едно скоро време някои хора ще останат (доста) неприятно изненадани. Ама така е - на всяко действие има равно и противоположно насочено противодействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още