fallback

Цените на жилищата в София остават стабилни през първото полугодие

Надценени имоти все по-често се задържат по над 1 година на пазара, случват се и сделки с отстъпки от порядъка на 20 хил. евро, отчита агенция

13:08 | 28.06.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Цените на имотите в София остават стабилни от началото на годината, отчита агенцията за имоти Адрес. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделните квартали и да определени имоти.

Все по-забележима става тенденцията на застой за жилищата, които се предлагат на надпазарни цени, констатират от агенцията.

„При средна цена от 1 150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1 800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара, но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не с 60%“, коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов.

Над 25% от имотите престояват на пазара повече от година преди да открият купувач, сочат данните на компанията. За първи път от няколко години вече има и случаи на отстъпки над 20 хил. евро.

През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена. „Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още