fallback

Ще има ли София зелени коридори?

До края на 2019 г. ще приключи разработата по електронен регистър на зелената система на София

11:13 | 06.03.19 г. 9

Какви са възможностите за реализиране на зелените клинове на София, които да свързват парковете с планините около него – това проучва в свой анализ "Визия за София".

Зелените клинове са зелени ивици от паркова и горска територия с обща площ от около 6800 дка, разположени от центъра на града до планините на юг от София. Те могат да осигурят пешеходна връзка на центъра с планините и отлични условия за спорт и отдих.

Приблизително 39% от всички територии, попадащи в тях, са с общинска, около 36% - с частна, 19% - с държавна и 6% с друга собственост (съсобственост и неустановена).

Големият дял частни терени обуславя нуждата от търсене на гъвкави решения за зелените коридори.

Според авторите на изследването София е една от най-зелените столици в Европа и запазването на клиновете се потвърждава като един от основните приоритети на Столичната администрация от всички планове и действащия общ устройствен план (ОУП) от 2009 г.  Плановете отчитат тези зони като “съживителен елемент” на града и опитват да запазят съществуването им, без да ограничават съществено нарастването на градската тъкан.

zelen

Източник: Визия за София

В анализа се отчита дългогодишна тенденция устройствените планове на града да поставят предизвикателство пред осигуряването на необходимите ресурси за развитие и поддържане на тази зелена система на София в след-реституционна обстановка.

С изключение на по-големите части от Борисовата градина, Западния и Южния парк, днес много от предвидените за зелени клинове площи са все още нереализирани. Пред общината стои задачата да бъде намерен баланс между изграждането на зелените клинове и компенсиране на собствениците на земи. За запазване и развитие на зелените клинове трябва да бъдат търсени нови финансови и градоустройствени механизми.

Като възможни решения докладът от изследването посочва придобиването от Столична община на част от площта на поземлените имоти с частна собственост, намиращи се в обхвата на „зелените клинове“ по реда на чл. 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още