fallback

По-скъпите строителни материали и активното търсене вдигат цените на жилищата у нас

Голяма част от инвеститорите, които изчакваха със започването на нови проекти в средата на миналата година, вече търсят нови парцели за строителство

19:18 | 16.11.21 г. 5

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата у нас продължават да растат. Факторите за повишаването на цените са поскъпването на строителните материали, привлекателните банкови условия и исторически ниските лихви по ипотечните кредити, активното търсене, повишените цени на тока и по-големите общи части, пише агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate в свой анализ за третото тримесечие.

„Продажбите на недвижими имоти започнаха да се реализират с по-високи от очакваното темпове, което беше предпоставка за бързото регенериране на сектора“, отбелязва агенцията. Стимулиращата банкова политика, търсенето на по-просторни и обърнати към природата жилища са само част от факторите, които привличат купувачите обратно към имотния пазар. Новото строителство откликва на нуждите на купувачите, предоставяйки им повече затворени комплекси, апартаменти с тераси и зелени площи, повече стаи и по-големи квадратури, констатира компанията.

Голяма част от инвеститорите, които изчакваха със започването на нови проекти в средата на 2020 г., вече търсят нов парцел за жилищни проекти, сочат наблюденията на агенцията.

През третото тримесечие на 2021 г. сделките с имоти у нас нарастват с 19% спрямо същото тримесечие на 2020 г., а за София ръстът е с 25% на годишна база.

В същото време броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в страната намалява с 6,8% в сравнение със същия период миналата година. Един от факторите за спада е забавянето на много проекти покрай мерките за овладяване на пандемията и съпътстващите я административни забавяния, пишат от Arco Real Estate.

Търсят се жилища след акт 14 и "на зелено"

През третото тримесечие на 2021 г. продължават да се търсят двустайни и тристайни апартаменти. Основен интерес представляват жилища след акт 14, а тези на „зелено° са атрактивни при добри ценови условия или гъвкава схема на плащане.

Сделките за завършени двустайни апартаменти продължават да се случат на нива от 90 хил. eвpo - 120 хил. евро, като тази сума може да достигне и до 140 хил. евро, ако е включено паркомясто.

Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива между 120 хил. и 160 хил. евро, като могат да варират с 20 хил. - 30 хил. евро в зависимост от района, степента на завършеност и наличието на паркомясто.

Продължава тенденцията сделките да се случват в по-кратки срокове и на купувачите се налага да вземат решения по-бързо, пишат авторите на доклада.

Преобладава търсенето в кварталите „Малинова долина“, Център и широк център, „Бояна“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Овча купел“. Засилен е интересът към кварталите „Люлин-5“ или „Люлин-център“, където се наблюдава ново строителство, а цените все още държат по-ниски нива.

Нараства търсенето на къщи или парцели за къщи в Банкя. Бюджетите на купувачите варират в широкия диапазон от 120 хил. до 250 хил. евро в зависимост от състоянието на къщата. Не липсва интерес и към напълно обзаведени къщи на цена от над 450 хил. евро, както и на парцели на цена между 75 хил. и 100 хил. евро.

Търсенето на парцели и през това тримесечие остава непроменено. Има запитвания за парцели за жилищни сгради в града и активно се търсят парцели около София за къщи.

Най-активно се строи в "Малинова долина" и "Овча купел"

През третото тримесечие на 2021 г. преобладаващи са отново апартаментите. Забелязва се лек спад на предлагането на къщи спрямо предходния период.

По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям процент на новото строителство в етап на строеж. В северните квартали се наблюдава засилено строителство и предлагане на жилища в начален етап на строителство от 800 евро до 890 евро на кв. м и в диапазона 1050 - 1250 евро за жилище пред акт 16.

Най-активно е предлагането в кварталите "Кръстова вада" (1325 евро на кв. м), "Манастирски ливади" (1360 евро на кв. м), "Бояна" (1330 евро на кв. м), „Малинова долина" (1250 евро на кв. м) и „Овча купел" (1130 евро на кв. ч), като последните два са и сред лидерите в новото строителство.

1000 евро за кв. м в Пловдив 

Градът под тепетата продължава да бележи значителни ръстове в сделките с имоти, като те достигат нива от 19% нагоре спрямо същия период на 2020 г. Темпът на издадени разрешителни за строеж е умерен, като не се забелязват резки ръстове или спадове спрямо предходни периоди.

Търсенето на двустайни апартаменти в града се повишава, достигайки средни ценови нива от 67 хил. евро. В централната част цените на двустайните апартаменти варират от 78 хил. - 105 хил. евро. Тристайните апартаменти се предлагат между 80 хил. и 120 хил. евро, като в централните части цената им варира в широкия диапазон 100 хил. - 150 хил. евро. Цената на квадратен метър в центъра е 1000-1100 евро на кв. м, като се срещат цени до 1400 евро на кв. м.

Най-активно предлагане има в кварталите „Кършияка“ (750-1000 евро на кв. м), „Кючук париж“ (650-900 евро на кв. м) и „Смирненски“ (650-900 евро на кв. м).

Повишеното търсене може да се окаже фактор за покачването на цените на жилищата, ако предлагането поддържа същите или по-ниски нива, отбелязват авторите на доклада.

Ръст на интереса към имоти в зимните курорти

Пазарът на ваканционни имоти за третото тримесечие на 2021 г. е отново обърнат към българските купувачи. Продължават да бъдат най-търсени двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. - 35 хил. евро и тристайни до 50 хил. – 60 хил. евро без такса за поддръжка.

Цените на апартаментите в южните курорти са в диапазона 650 - 850 евро на кв. м, като на места може да достигнат и до 1000 евро на кв. м.

В разгара на зимния сезон все повече нараства интересът към студиа и двустайни апартаменти в зимните курорти. Апартаментите освен за лично ползване се разглеждат и като инвестиционни заради целогодишните активности, които планината предлага.

Затова се запазва и интересът към имоти в затворени комплекси, които предлагат мениджмънт. Търсят се основно студиа между 18 хил. - 24 хил. евро и двустайни апартаменти в диапазона 25 хил. – 35 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още