IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Мирянова: Панелното строителство може да поевтинее, но не и качественото

"Цели квартали стоят непродадени около Мадрид. В София такова нещо няма", казва зам.-председателят на СД на Артекс Инженеринг

09:32 | 24.04.09 г.
Весела Мирянова. Снимка: Личен архив
Весела Мирянова. Снимка: Личен архив

Арх. Весела Мирянова е заместник-председател на Съвета на директорите (СД) на строителната компания „Артекс Инженеринг” АД. Компанията е участник във втората антикризисна конференция „BalREAct - пазарът на имоти в България - възможности по време на криза”, която ще се проведе между 24 и 26 април с медийното участие на Investor.bg.

Потърсихме от нея повече информация за мащабен проект, който компанията планира да стартира скоро, както и мнението й по повод пазара на имоти и качеството на строителството у нас.

- Арх. Мирянова, съобщихте, че тази година предстои стартът на мащабен проект в София, "Белладжио България", инвестиция за 100 млн. евро, в който Артекс е инвеститор, проектант и строител. Бихте ли разказали нещо повече за него?

Проектът включва голям търговски център на три нива, от който излизат две офисни кули към бул. България, както и импозантна жилищна сграда със суперлуксозни апартаменти. Това е проект, с който искаме да създадем една нова звездна зона - емблематично място в София, което да се превърне в символ на европейския ни град, символ на обществен статус на живеещите и работещите там.

Парцелът е с площ 25 дка и се намира до ъгъла на ул. Тодор Каблешков и бъл. България. На самия ъгъл е Bulgaria Mall, а до него е нашият проект. Около 24 хил. кв. м е търговският център, около 22 хил. кв. м са офисните кули и жилищната сграда е около 40 хил. кв. м. Отделно ще бъде изграден комплекс за собствениците на земята като обезщетение.

- При всички положения това е доста мащабен проект. Означава ли това, че не смятате условията на пазара за затруднени или пък очаквате активността и движението на цените да се възстановят скоро?

Няма проект на Артекс, който да е стартирал и за който да сме се притеснявали дали ще намери своите купувачи. В нашия случай принципът е такъв, че когато завъртваш едно колело, макар и трудно, бавно и постепенно, но винаги на честни и почтени принципи, то придобива във времето такова ускорение, че изстрелва компанията нагоре и я превежда през кризи и трудни моменти.

- Тоест разчитате до голяма степен на името на компанията, независимо от кризата?

Аз самата считам, че това е криза на финансовите институции, не е криза на пазара. Ситуацията не е като в Испания - с построени множество апартаменти, които остават непродадени и стават собственост на банките, които са инвестирали в проектите. Цели квартали стоят непродадени около Мадрид. В София такова нещо няма.

Смятам, че има търсене на жилища, просто клиентите, покрай медийната политика “изчаквайте, цените още ще паднат” все още не са толкова активни и изчакват. Специално ние не сме преставали да продаваме, точно в окото на бурята - декември и януари, имаме сделки за стотици хиляди, даже за милиони евро, специално за нашите офисни площи. Не сме имали нито прекъсване, нито спад на потока от клиенти в нашия офис.

- Как предвиждате да финансирате проекта, освен със средствата от емисията облигации?

Естествено, с помощта на банките, разбира се. Този проект изисква много енергия, много проучване, много професионализъм. Това е нещо ново и по отношение на технологиите. Сградите например трябва да бъдат проектирани така, че да бъдат поне с 25% по-нисък енергиен разход.

- Кога предвиждате да стартира проектът?

Първо ще стартира комплексът на собствениците на земята през септември – той ще има апартаментен хотел, жилищни площи, магазини, след което в началото на следващата година ше стартира и самият Беладжио. Това, разбира се, е съвсем предварителна информация.

- Как очаквате да се движат цените на жилищата у нас тази година и по-конкретно в София?

Модерното качествено строителство на реномираните строители няма нищо общо със старото, с панелното строителство, при което цените може да паднат. Там вече може да се говори за цени от 600, 700, 800 евро на кв. м

Цените на качественото луксозно строителство няма да намалеят. В момента те средно са 1400 до 1800 евро на кв. м. Лично ние правим отстъпки при например 100% плащане със собствени средства и цените може да достигнат 1200 евро. Правим отстъпки, но това е така, защото е време, когато се говори за криза и медиите изиграха една недобра роля за строителните фирми. Естествено, не връщаме клиенти. За под 1000 евро цена на кв. м изобщо не може да се говори за качественото строителство.

- Кои са основните критерии, по които българските клиенти избират жилище и има ли нещо важно, което изпускат?

Да, много е трудно клиентите да изберат жилище, да се оправят в това море от предлагане, особено сега, когато много колеги свалят безумно цените. На изложението, което започва днес (BalPex), ще се продава един Наръчник на купувача, в чието създаване участвах. Основното и първо нещо, което съм посочила в този наръчник е клиентът да проучи фирмата, каква история има, как строи, какво е мнението на клиентите, които вече са купили от нея, какъв е имиджът й в общественото пространство... Това е първото нещо, защото клиентът, разбира се, не може да ходи винаги и навсякъде с екип от експерти.

Други съвети в наръчника са по отношение на строителството – правят ли се изолации на фасадните стени, с какви материали се работи т.е вече се говори за екологичност на използваните строителни компонентни, каква е дограмата, дали наистина са предвидени тези вече важни и в България критерии за устойчиво, “зелено”, строителство. Всяка една сграда, които отговаря на условията за зелено строителство, сама по себе си е по-качествено построена, не вреди на обитателите си и на околната среда. Важно е също дали са изпълнени всички изисквания по отношение на сеизмичните характеристики на район като Софийска област. Ние например даваме сертификат за сеизмична устойчивост на 9-та степен по Медведев.

- Бяхте избрана за бизнес дама на 2008 г. На какви лични качества според Вас се дължи това отличие?

Смятам, че честта е моя, но и преди всичко чест на Артекс. По отношение на личните ми качества мисля, че голяма роля за моя характер и лидерски умения е изиграл моя баща, който навремето като строителен инженер е ръководил национални строителни обекти. Винаги съм попивала от него неговите организационни умения и самовзискателност. Смятам, че съм строга, но и справедлива и щедра към екипа. Вярвам, че хората трябва да бъдат щастливи и да имат самочувствие, че са част от екипа на компанията.

Свързани компании:

Артекс Инженеринг АД - облигации(A84A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още