IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите подкрепят отчасти промените в закона за професионално обучение

КНСБ приема предложените промени без идеята да се предлага трудов договор на учащите

14:53 | 15.07.14 г.
Работодателите подкрепят отчасти промените в закона за професионално обучение

Работодатели и синдикати подкрепят отчасти предложените промени в Закона за професионалното образование и обучение, внесени от група народни представители в петък. Това стана ясно днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че подкрепят дуалното образование и създаването на защитени професии, но има неща, с които не могат да се съгласят и като цяло не подкрепят този проект.

Така например те не са съгласни с изискванията за въвеждане на собствена материална база на професионалните училища. Мотивът им е, че много училища имат добра материална база, но въпреки това са загубили доверието на родителите и учениците.

Те възразяват и срещу това на работодателите да им се вменява задължението да осигуряват работа на учащите. Според тях дуалното обучение може да се осъществи и по друг начин.

От асоциацията не приемат и предложението за отпадане на степените на образование.

Що се отнася за предложението за създаване на списък със защитени професии, работодателите подкрепят идеята, но ако предложението за това кои професии да влязат в списъка става на национално ниво, а не на областно от различните общини и области.

Според тях, ако такъв списък със защитени професии бъде приет, то той трябва да е кратък и да съдържа професии, които са от съществено значение за икономиката на страната. В момента например никъде в страната не се обучават леяри, посочиха те.

На заседанието днес КНСБ обявиха, че приемат предложените промени в Закона за професионалното образование и обучение.  Единственото, което не приемат, е да се предлага трудов договор на учащите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още