IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Синергон холдинг АД

Подгласници за последната седмица на юни са Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Метизи АД и ТК-Холд АД

12:41 | 01.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Синергон холдинг АД
Екипът на Investor.bg избра книжата на Синергон холдинг АД за победител в седмичната рубрика Акция на седмицата. Подгласници за последната седмица на юни са Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Метизи АД и ТК-Холд АД.

На 28 юни (сряда) бе проведено Общото събрание на акционерите на Синергон холдинг, на което бе взето решение за увеличение на капитала на дружеството от 12,61 млн. лв. на 14,12 млн. лв., чрез издаване на 1 513 801 нови акции, всяка с номинална стойност от 1 лв. Увеличението ще се извърши за сметка на част от неразпределената печалба, като срещу всяка стара акция ще бъдат раздадени по 0,12 нови.

Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят има право на участие в увеличението на капитала, е 10 юли. На събранието бе решено да не се изплаща дивидент за 2005 година, а цялата печалба в размер на 3,11 млн. лв. да остане неразпределена.

Акционерите на холдинга гласуваха и за овластяване на управителните органи за сключване на договори за заем и/или депозит със 17 дъщерни дружества, на обща стойност до 72,5 млн. лв. и лихва в размер на не повече от 12 % годишно.

След взетото решение за увеличение на капитала за сметка на част от неразпределената печалба не видяхме особен ентусиазъм от страна на инвеститорите, което до известна степен може да се обясни с течащите в момента няколко увеличения. Сплитът ще повиши още повече ликвидността на акциите на компанията, което я прави по-атрактивна за институционалните инвеститори. Взетото решение за сключване на договори за приемане на депозити от дъщерни дружества говори за прозрачно и далновидно управление. Смятам, че добрите резултати за 2005 година и текущите новини, свързани с компанията, все още не са изконсумирани от пазара и след публикуване на шестмесечния отчет очаквам повишение по позицията“, коментира Северин Въртигов от ИП БенчМарк Финанс АД.

За последните пет борсови сесии книжата на Синергон поскъпнаха с 0,71% до ниво от 5,71 лв. при общ изтъргуван обем от 15 314 броя. Офертите след края на търговията в петък останаха на нива от 5,68 лв. „купува“ и 5,73 лв. „продава“.

През март Синергон холдинг увеличи основния си капитал от 10,53 млн. лв. на 12,61 млн. лв. Компанията отчете нетна консолидирана печалба от 552 хил. лв. за първите три месеца на годината спрямо 66 хил. лв. към 31 март 2005. Холдингът е мажоритарен собственик в 21 предприятия и притежава дялови участия в други 3 дружества.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ повиши пазарната си капитализация с 16,5% към стойността си за изминалата седмица до ниво от 1,55 лв. за акция, след като в четвъртък по позицията бяха прехвърлени над 390 хил. броя на рекордната средна цена от 1,61 лв.

В сряда стана ясно, че фондът е придобил 461 недвижими имота, представляващи общо 4 445 декара земеделска земя, намиращи се в областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Русе, Ловеч, Плевен, Велико Търново и Враца. След покупката, дружеството е собственик на общо 18 079,11 дка земеделска земя. Също така, ФНИ България АДСИЦ е закупил урегулиран поземлен имот във вилната зона на местността Малинова долина в подножието на Витоша с обща площ от 8 796 кв. м.

Вследствие увеличението на капитала на дружеството, което бе вписано от Софийски градски съд на 16 юни, Bank Austria Creditanstalt AG е придобило 4,97 млн. акции (8,22% от капитала). Така делът на австрийската банка нараства до 9,66 на сто. Шведската Skandinaviska Enskilda Banken AB също е придобила акции след увеличението (524 260 броя, или 0,9%), като дяловото и участие възлиза на 2,64 на сто от капитала на ФНИ България АДСИЦ.

Акциите на производителя на стоманени изделия Метизи АД – Роман отбелязаха ръст от 6,3% на седмична база до ниво от 9,31 лв. при общо изтъргувано количество от 604 броя за петте работни дни. След края на петъчната сесия оферти за покупка има на 9,10 лв., а предлагане – на 9,90 лв. за ценна книга.

В края на предходната седмица бе проведено Общо събрание на акционерите на компанията, на което Съветът на директорите бе овластен за издаване на емисия корпоративни облигации в размер до 5 млн. лв. и срок до 5 години. Облигациите ще бъдат пласирани в условията на първично частно предлагане, след което се предвижда регистрирането им за вторична търговия на БФБ – София. На събранието бе взето и решение да не се разпределя дивидент за миналата година. Финансовият резултат за 2005, който възлиза на 535 хил. лв., ще бъде заделен в резервния фонд на дружеството.

На отрицателна територия приключиха седмичната търговия дяловете на ТК-Холд АД, понижавайки се със 7,24% до 1,41 лв. за брой. По позицята бяха прехвърлени 680 броя в общо 20 сделки, а офертите са на нива от 1,36 лв. „купува“ и 1,52 лв. „продава“.

Холдингът реализира нетна консолидирана печалба от 481 хил. лв. към края на месец март, в сравнение със загуба в размер на 21 хил. лв. за съответние период на миналата година. ТК-Холд притежава дялово участие в общо 44 дружества, от които 22 – дъщерни.

Свързани компании:

Метизи АД(METZ)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

ТК-ХОЛД АД(TCH)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още