IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Св. Св. Константин и Елена холдинг АД

За подгласници посочихме Мостстрой, КРЗ Одесос и Холдинг Света София

18:00 | 22.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Св. Св. Константин и Елена холдинг АД
Книжата на Св. Св. Константин и Елена холдинг бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционната ни рубрика Акция на седмицата. За подгласници посочихме Мостстрой, КРЗ Одесос и Холдинг Света София.

Книжата на Св. Св. Константин и Елена холдинг поскъпнаха с 12,4% за последните пет търговски сесии до ниво от 27,96 лв. при общо изтъргувано количество от 6 547 броя. В сряда по позицията бе сключена сделка на рекордното ниво от 29,45 лв. за ценна книга. Офертите са на нива от 27,71 лв. „купува“ и 28,39 лв. „продава“.

Акциите на Св. Св. Константин и Елена Холдинг поскъпнаха от началото на юли с над 24%, за което има няколко причини. Една от тях е, че през последните месеци те значително изостанаха от общия ръст на пазара. Направените през последните 2 години инвестиции в едноименния курорт и постигнатата заетост на легловата база от 90% създават очаквания за подобрение на финансовите резултати за 2006 година. Освен това, сравнението на пазарната цена и финансовите показатели на дружеството със средните за отрасъла на чуждите пазари показва потенциал за растеж около 30%, без да се включват бъдещи инвестиции и разширяване на дейността“, коментира за Investor.bg Никола Цокев от ТБ Българска Пощенска Банка АД.

Амбициозната програма за развитие на холдинга и новините за закупените имоти в Банско и Боровец предполагат значително разширяване на бизнеса и съответно увеличаване на потенциала за растеж. Не на последно място влияние оказва и фактът, че Св. Св. Константин и Елена Холдинг е част от групата на Химимпорт, която обяви планове за мащабно преструктуриране на бизнеса си. Правейки аналогия с други дружества на групата, търгувани на борсата, инвеститорите очакват и евентуално увеличение на капитала, което би създало възможност за спекулативни печалби“, добави още Цокев.

Курортен комплекс Св. Св. Константин и Елена се намира на 10 км северно от Варна. В комплекса има топъл минерален извор, което дава възможност за развитие на балнеолечението целогодишно. Бреговата ивица, с която курортният комплекс непосредствено граничи, е с площ от около 14 734 кв.м и средна ширина 36 кв.м.

От компанията планират увеличение на инвестициите си в строителството чрез използване на свободните терени на втора и трета линия в курорта за изграждане на модерни и луксозно изпълнени жилищни комплекси от "затворен тип“.

На 16 август ще се състои Общото събрание на акционерите на холдинга, когато ще бъде гласувано решение за разпределение на печалбата от миналата година, която е в размер на на 1,04 млн. лв. Предложението е за заделянето й в резервния фонд на компанията.

Св. Св. Константин и Елена холдинг намали консолидираната си загуба за първото тримесечие до 357 хил. лв. в сравнение с 651 хил. лв. за същия период на миналата година.

Мостстрой повиши пазарната си капитализация с над 50% през седмицата до ниво от 123,22 лв. за акция, като в петък книжата на дружеството регистрираха исторически максимум от 131 лв. за брой. Общият изтъргуван обем за петте работни дни бе в размер на 758 акции. Оферти за покупка има на 134,93 лв., но липсват продавачи.

Бургаски корабостроителници АД притежава 49,02 на сто от капитала на компанията, докато Имо-България и Ита Холд имат съответно по 26 и 9,96%. Основният капитал на Мостстрой е 1,12 млн. лв., разпределен в 111 494 акции, всяка с номинална стойност 10 лв.

Към края на първото тримесечие компанията отчита загуба от 404 хил. лв. спрямо 496 хил. лв. за съответния период на 2005. През март Мостстрой сключи договор за револвиращ кредит с ОББ в размер до 4 млн. евро и годишна лихва от 5,64%, който ще се ползва под формата на овърдрафт за оборотни средства и издаване на банкови гаранции. Ръководството на компанията планира мащабна инвестиционна програма на стойност около 2 млн. евро, която има за цел обновяване на остарялата материална база.

Акциите на КРЗ Одесос отчетоха най-силно седмично повишение сред представителите на широкия борсов индекс BG40, като добавиха близо 15% до ниво от 144,7 пункта. Във вторник по позицията бе отчетен нов рекорд от 162,50 лв. за брой, след публикуването на новината за свикването на извънредно Общо събрание на акционерите на 16 септември. Събранието се свиква по искане на Холдинг Варна А (притежаващ 5% от акциите на кораборемонтния завод), като за гласуване ще бъде предложено увеличение на капитала за сметка на неразпределената печалба на дружеството. Другото предложение е за отмяна на решението за обратно изкупуване на до 3% от капитала, прието на редовното Общо събрание на 17 юни.

Холдинг Варна А намали дяловото си участие в капитала на КРЗ Одесос от 16,06% до 5% в края на юни, а Централна кооперативна банка закупи 9,22%. КРЗ Инвест притежава дял от 43,36 на сто.

Спад от 5,17 на сто на седмична база до 0,55 лв. за акция се наблюдаваше по позицията на Холдинг Света София. Търсене има на 0,55 лв., а оферти за продажба – на 0,59 лв. за брой.

Компанията обяви консолидирана печалба за първото тримесечие на 2006 г. в размер на 142 хил. лв. спрямо 182 хил. лв. за сравнимия период на предходната година. Холдингът притежава дялове в 29 дружества, като осем от тях са дъщерни.

Свързани компании:

КРЗ Одесос АД(ODES)

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД(SKEH)

Холдинг Света София АД(HSOF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 22.07.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още