IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ЗПАД ДЗИ-София

За подгласници екипът на Investor.bg определи Химко-Враца, Стопанска и инвестиционна банка АД и Машстрой-Троян АД.

14:03 | 19.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - ЗПАД ДЗИ-София
Книжата на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество ДЗИ - София бяха избрани от екипa на Investor.bg за победител в традиционната ни рубрика Акция на седмицата. За подгласници посочихме Химко-Враца, Стопанска и инвестиционна банка АД и Машстрой-Троян АД.
 
В петък бе постигнат нов исторически максимум по позицията на ниво от 106 лв. за брой, като за седмицата бяха изтъргувани общо 6191 акции на цени между 92,15 и 106 лв. Книжата на ДЗИ затвориха на средна цена от 104,80 лв. за брой, с което пазарната капитализацията на дружеството надхвърли 400 млн. лв., нареждайки се на 5-то място на БФБ по този показател.
 
Сериозна компания със сериозен пазарен дял, който се дължи до голяма степен на традицията. ДЗИ винаги е бил в полезрението на местните и чуждите инвеститорите. Често по време на борсовата търговия се разменят по- големи пакети. Поскъпването през последните седмици най- вероятно се дължи на новините около продажбата на подопечната ДЗИ банк. Ръстът в цените на застрахователя до рекордните нива на два пъти изстреля SOFIX, като в петъчната сесия индекса постигна исторически максимум. Все пак офертите продава по позицията не са много, което повлия на покачването”, коментира за Investor.bg Христо Дженев от ИП Интеркапитал Маркетс АД.
 
От началото на годината са сключени 371 сделки по позицията за общо 153 701 акции на стойност 13,44 млн. лв., като дружеството е повишило пазарната си капитализация с 45% от 1 януари до сега.
 
За първите шест месеца на 2006 г. ДЗИ обяви нетна печалба от 2,587 млн. лв., което е с 34,74% повече от същия период на миналата година, а по данни от КФН пазарният дял на дружеството е 17,96%.
 
Основният капитал на ДЗИ е 38,6 млн. лв., разпределен в 3 860 000 акции, всяка с номинал от 10 лв. Контракт София ООД притежава 70% от капитала на дружеството, докато Bank Austria Creditanstalt AGB и Julius Baer International Equity Fund имат съответно 12,5 и 5,5 на сто. На проведеното на 23 май Общо събрание, акционерите решиха да бъде разпределен дивидент от 5 742 905,35 лв., или 1,49 лв. на акция.
 
През последната седмица книжата на Химко-Враца продължиха да губят позиции, като само за последния един месец обявената в несъстоятелност компанията е загубила 2/3 от пазарната си капитализация. Последните сделки в петък бяха на ниво от 11 стотинки, близо до историческото дъно от 9 стотинки за брой.
 
В края на миналия месец с решение на Врачанския окръжен съд бе отказано утвърждаването на приетия на проведеното на 30 август 2005 г. събрание на кредиторите на "Химко" – АД – Враца план за оздравяване на дружеството. С решение на съда дружеството се обявява в несъстоятелност и се постановява прекратяване на дейността му.

Постановена бе и обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника, както и прекратяване правомощията на органите на управление на дружеството. Химко АД се лишава от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество, като решението в частта за обявяване на несъстоятелност и постановените мерки и лишаване от права и прекратяване на правомощия подлежи на незабавно изпълнение.
 
През седмицата бе постигнат рекорд и при търговията с книжата на Стопанска и инвестиционна банка на ниво от 73,45 лв. за брой. За последните 12 месеца акциите на банката са поскъпнали с близо 100%, като в момента офертите за продажба по позицията са само 6 на брой, най-ниската от които е на цена от 73,40 лв.
 
Нетната печалба на Стопанска и инвестиционна банка за полугодието отчете значителен ръст до 21,27 млн. лв. спрямо 1,62 млн. лв. година по-рано, но изменението се дължи основно на приходите от реинтегрирани провизии в размер на 33,05 млн. лв.
 
През последните пет дни акциите на Машстрой-Троян добавиха нови 20% към стойността си, като цената им се е утроила за последната 1 година. По позицията също бе отчетен рекорд през седмицата на ниво от 19,20 лв. за акция.
 
Троянският производител на металорежещи машини обяви нетна неконсолидирана печалба в размер на 223 хил. лв. за първите шест месеца на 2006 г., в сравнение със 108 хил. лв. положителен финансов резултат година по-рано.
 
Основният капитал на Машстрой АД е 412 хил. лв., докато собственият към края на юни възлиза на 7,657 млн. лв. Заводи за металорежещи машини-България холдинг притежава 73,065 на сто от капитала на дружеството.
 
* При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

Машстрой АД - в ликвидация(4MO)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още