IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ЕМКА АД-Севлиево

За подгласници бяха избрани акциите на Биовет, Трансстрой-Бургас и Хидравлични елементи и системи

12:00 | 28.10.06 г.
Акция на седмицата - ЕМКА АД-Севлиево

ЕМКА АД-Севлиево е победител в седмичната ни рубрика „Акция на седмицата“. Екипът на Investor.bg избра за подгласници книжата на Биовет АД-Пещера, Трансстрой-Бургас АД-Бургас и Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол.


Към 30 септември в сравнение със същия период на миналата година нетната печалба на севлиевското предприятие за производство на кабели, изолирани и емайлирани проводници се удвои до 3,35 млн. лв.


Темпът на нарастване на приходите от продажби през първите девет месеца в сравнение с година по-рано изпревари темпа на нарастване на разходите икономически елементи. Докато нетните приходи от продажби отбелязаха ръст от близо 80 на сто до 40,24 млн. лв., то разходите по икономически елементи се увеличиха със 78% до 36,77 млн. лв.


“Публикуването на отчета за деветмесечието поднови интереса към акциите на ЕМКА. Компанията отчете ръст на приходите и печалбата и очаквано това намери израз в търговията като капитализацията на дружеството надхвърли 41 милиона лева. По мое мнение предприятието се развива в правилната посока, като колебанията на пазара на цветни метали се отразяват пряко в резултатите на севлиевското дружество, оставяйки впечатление за изключително развитие на дейността. Едно по-внимателно четене на отчетите показва, че приходите и разходите по основните пера се повишават с еднакви темпове и са в пряка зависимост от цените на основните метали. Отварянето на маржовете, от където идва и по-високата печалба, са в голяма степен следствие на счетоводните правила при отчитане на изменението на запасите. Аз лично бих обърнал внимание на паричните потоци, защото както е известно „печалбата е само мнение”, коментира за Investor.bg Константин Абрашев от ИП БенчМарк Финанс.


През изминалата седмица акциите на Емка отбелязаха ръст от 18,6% до 25,2 лв., което е и абсолютен максимум, а от началото на годината книжата на дружеството поскъпнаха 4,8 пъти. През седмицата бяха сключени общо 106 сделки по позицията, при което 21 766 акции смениха своя собственик като оборота възлезе на 522,8 хил. лв.


“Пазарът реагира на отчета по идентичен начин, както и при публикуване на отчетите за шестмесечието. След като бъдат изконсумирани настоящите числа вероятно ще последва известна консолидация и в началото на следващата година, когато се публикуват годишните доклади, е много вероятно пазарът да остане отново „изненадан” от впечатляващите резултати”, допълни Абрашев.

Капиталът на ЕМКА бе увеличен със собствени средства от 448 хил. лв. на 1,79 млн. лв., с решение на Общото събрание на акционерите от 18 май тази година. Собственият капитал към края на септември възлиза на 15,416 млн. лв.

В началото на август севлиевското дружество, заедно с още шест дружества, влезе в състава на широкия индекс BG40.


В четвъртък акциите на Биовет АД-Пещера достигнаха исторически максимум от 17,84 лв. при изтъргуван обем от 3 563 лота. От началото на годината пазарната капитализация на Биовет се повиши с близо 25%, достигайки 118,7 млн. лв.


Биовет сключи договор с Feedtech Inc. за продажба на нематериални дълготрайни активи - регистрации за продажби и досиета, търговски марки и домейн на хранителни добавки за животновъдството, на стойност 39,827 млн. лв. С получените средства по сделката ще бъдат погасени дългосрочни задължения на дружеството. Съвкупните задължения на компанията към края на полугодието са на стойност 92,5 млн. лв.


През изминалата седмица акциите на  Трансстрой-Бургас АД-Бургас поскъпнаха 2,39 пъти до средна цена от 410,13 лв. За последните пет търговски дни в 29 сделки бяха изтъргувани 396 акции като оборота по позицията достигна 157,6 хил. лв.


На 20 октомври стана ясно, че Трансстрой – Бургас е сключило договор за изграждане на отвеждащ колектор за битови отпадни води при Яхтено пристанище, к.к "Св.Св.Константин и Елена" на обща стойност 15,161 млн. лв.


За разлика от Емка и Трансстрой-Бургас книжата на Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол през последните три търговски сесии отчетоха спад от 10,6% до средна цена 13,19 лв. ХЕС обяви спад от близо 7% в печалбата си за деветмесечието до 1,685 млн. лв. Нетните приходи от продажби намаляват с 5,75% до 32,28 млн. лв. при спад от 6,19% до 30,226 млн. лв. в разходите по икономически елементи.

Свързани компании:

Трансстрой-Бургас АД(TSBS)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

ЕМКА АД(EMKA)

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още